Niemal wszystkie lizbońskie cukiernie kuszą niewielkimi ciastkami z
budyniowym nadzieniem. Pachnące na odległość i przyjemnie ciepłe pasteis
de nata dostaniemy też w wielu punktach miejscowego metra. Niewielkie
stoiska rozstawione są niemal wszędzie. Niemal w biegu można więc
rozkoszować się smakiem słodkich wypieków.
Jednak babeczki z kruchego ciasta z cudownym budyniowym nadzieniem
nie smakują tak, jak w najsłynniejszej lizbońskiej cukierni – Pastéis de
Belém. Tylko w tym miejscu wyrabia się oryginał, którego recepturę od
setek lat znają zaledwie trzy osoby. Dostępne z całym mieście pastéis de
nata to swojego rodzaju wariacja (lub jak mawiają niektórzy – podróbka)
na temat słynnego specjału – pastéis de Belém.
Ciastka nazywają się tak samo jak cukiernia. Są wypiekane na miejscu.
Ich receptura jest niezmienna od niemal 200 lat. Twórcami tych
pyszności przed wiekami byli mnisi z klasztoru Hieronimitów. Duchowni
stworzyli recepturę, a później bardzo jej pilnowali. Z czasem mogły ją
poznać zaledwie trzy osoby. Można przypuszczać, że przepis kolejnym
cukiernikom jest przekazywany niejako w spadku.
Dziś babeczki z budyniowym nadzieniem ciągle przygotowywane są według
oryginalnego przepisu sprzed 200 lat. I wciąż sprzedawane są w tym
samym miejscu. Wszystko zaczęło się na początku XIX w. W pobliżu
Klasztoru Hieronimitów znajdowała się niewielka rafineria cukru
trzcinowego i równie niewielki sklep. Rewolucja liberalna w 1834 r.
doprowadziła do zamknięcia wszystkich klasztorów w Portugalii. Słodkie
ciastka w przyklasztornym sklepie, były jedyną szansą na utrzymanie się
mnichów. Słodki wypiek szybko zdobył popularność. Nawet dziś, gdy minęło
wiele lat, na pyszny smakołyk trzeba odczekać swoje w długiej kolejce.
Ogonek łasuchów z całego świata ciągnie się daleko na ulicę. Wszyscy
stoją cierpliwie wiedząc, że u mety czeka ich wspaniała nagroda. Bo nie
tylko pastéis de Belém sprzedawane są w tym miejscu. W ich towarzystwie
dobrze smakuje kawa lub kieliszek porto. Są też wytrawne przysmaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz