Wyrafinowana kuchnia wegetariańska, ryby, mięso… w tym
miejscu nawet odporni na wiedzę związaną z kulinariami, nauczą się
gotować przysmaki i podejdą kreatywnie do tworzonego menu. Bo wiedeński
Kochsalon to miejsce z duszą.
W Wiedniu od lat prężnie rozwija się ruch slowfoodowy. Przekonamy się
o tym na przykład w Kochsalon, gdzie posiłki serwowanej tu kuchni
austriackiej przygotowane są z naturalnych, regionalnych i sezonowych
składników, często w bardzo nowoczesnych formach.
Ale, ale… Kochsalon to nie tylko wielokrotnie nagradzana i znana z
wysokiej jakości potraw w restauracja w Wiedniu. To też warsztaty dla
chcących nauczyć się, co z czym w kuchni smakuje najlepiej. Można
gotować w mniejszych lub większych grupach. Wszystko zależy od
preferencji uczniów, którzy w tym miejscu pracują w niesamowitej,
przyjaznej atmosferze. Nie ma tu karcących nauczycieli. Jest za to Karl
Eduard Wrenkh, miły i cierpliwy mistrz sztuki kulinarnej. Uczy, szkoli,
czasami coś poprawi. Przygotowane pod jego okiem potrawy, sami uczniowie
zjadają z zachwytem. Najlepszą rekomendacją dla tego miejsca jest fakt,
iż uczniów z całego świata, chcących dowiedzieć się na czym polega
tajemnica tworzenia smaków, nie brakuje.
Salon gotowania i zarazem restaurację znajdziemy w centrum Wiednia,
kilka minut spacerem od katedry Świętego Szczepana. Schowała się z dala
od turystycznego zgiełku. Będąc w Wiedniu, warto znaleźć miejsce, w
którym kultywuje się staroaustriackie tradycje, ale jednocześnie potrawy
przygotowuje się w nowoczesny sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz