Kulinarna wyprawa na Warmię jest bez wątpienia wielką przygodą, którą warto przeżyć. Kuchnia regionalna Warmii (ale też pobliskich Mazur) jest różnorodna i czerpie z tradycji lokalnych składników oraz bogatej kultury kulinarnej. Dzisiejsza kuchnia powstała dzięki wielokulturowej i wielowyznaniowej społeczności Warmii i Mazur.
![]() |
Dzyndzałki warmińskie
Dzyndzałki pojawiły się na Warmii i Mazurach wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich. Co ciekawe, dzyndzałki wpisano na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-08-09 w kategorii "Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim".
Zupa Karmuszka
Karmuszka jest treściwa i dość tłusta, pełna warzyw, stąd świetnie smakuje jesienią i zimą, rozgrzewa i syci. Zawiera w sobie wszystko, czym jesienią i zimą posilali się mieszkańcy Warmii.
Kiszka ziemniaczana
Receptura przygotowywania kiszki z pokolenia na pokolenie przetrwała do dziś. Co więcej, ma ogromne rzesz fanów, którzy podczas podróży po Warmii muszą jej spróbować. Jest delikatna, syci i rozgrzewa. Jadana jest jako danie obiadowe lub przekąska.
Kartacze
Tradycyjna specjalność kulinarna charakterystyczna dla regionu Mazur, zadomowiła się również na Warmii. Sprężyste podłużne pyzy formowane z masy ziemniaczanej wypełnione nadzieniem z mielonego mięsa, bywają zwykle wielkości pięści. Przed podaniem okrasza skwarkami z posiekaną przysmażoną cebulą. W takiej wersji podawane są jako lokalna atrakcja kulinarna.
Pod uroczą nazwą kryje się potrawa przypominająca... pączki. Tymczasem okrągłe kotleciki wykonuje się z masy ziemniaczanej i wypełnia z mięsnym farszem. Są jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw ziemniaczanych dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur. Farszynki można porównać do kartaczy, choć w odróżnieniu od kartaczy farszynki smaży się, a nie gotuje. Można je jeść jako samodzielne danie lub do czerwonego barszczu. Farszynki
Jedząc je mamy pewność, że próbujemy prawdziwych regionalnych smaków, bowiem farszynki wpisane są na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-08-12 w kategorii "Gotowe dania i potrawy" w woj. warmińsko-mazurskim.
Ryby
TdL
Kuchnia regionalna Warmii i Mazur w Polsce według mnie jest bardzo smaczna - odzwierciedla ona tradycje kulinarno-kulturowe tego regionu. Jest ona bogata w surowce naturalne, takie jak ryby, mięso, produkty mleczne i warzywa. Wiem również, że ze względu na obecność licznych jezior, ryby odgrywają ważną rolę w kuchni Mazur. :) Bardzo ciekawy wpis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten region Polski! Można tam nie tylko dobrze zjeść, ale i przede wszystkim odpocząć i spędzić cudowny czas z całą rodziną. Za niedługo zaczynają się ferie i z tego powodu wybieram się na Mazury z dziećmi. Już nie umiem się doczekać!
OdpowiedzUsuń