Smaki Południowego Tyrolu
Nie tylko tę wyszukaną i elegancką, lecz także swojską, domową. Niezależnie od tego co jest na talerzu, jedzą z szacunkiem i rozkoszują się każdym kęsem. Piękne podejście, które każdy powinien wdrożyć do swojego życia – zarówno ze względów zdrowotnych, jak i po prostu dla przyjemności.Kuchnia przez duże „K”
Południowy Tyrol, obecnie część Włoch, od dawna jest wierny tej filozofii. Świadczą o tym nie tylko gwiazdki Michelin hojnie przyznawane tamtejszym restauracjom, lecz także regionalne produkty, tworzone z niezwykłym zamiłowaniem i pieczołowitością zarazem. Widniejący na produktach rolniczych i artykułach spożywczych znak jakości „Qualität Südtirol" to gwarancja, że pochodzą one z Południowego Tyrolu i poddano je kontroli jakości.
Z myślą o smakoszach
Aby podkreślić swą pasję, każdego roku Tyrolczycy biorą udział w licznych wydarzeniach związanych z kuchnią, lokalnymi produktami i rytuałami. Jednym z największych jest Południowotyrolski Festiwal Smaku, który w tym roku odbywa się w dniach 2-5 czerwca, w stolicy Południowego Tyrolu, Bolzano (Bozen). Po raz pierwszy festiwal będzie poświęcony wszystkim 12 produktom jakościowym pochodzącym z regionu - jest to m.in. speck, wino, chleb, mleko. Podczas Festiwalu Smaku historyczne centrum Bolzano zamieni się w raj dla zmysłów, podzielony na regionalne i tradycyjne gastronomiczne wyspy, oferujące możliwość zasmakowania w miejscowych delikatesach.
Poza tym, będzie można wziąć udział w Międzynarodowym Sympozjum Gewürztraminer w Tramin (www.altoadigewines.com), poświęconym temu wyjątkowemu szczepowi oraz wielu innych winiarskich imprezach – do degustacji wystawionych będzie ponad 400 win! Nie zabraknie muzyki na żywo, pokazów kulinarnych i specjalnego programu zabaw dla dzieci.
Degustacja win
Dla smakoszy dobrego wina, 15 winiarskich miejscowości wzdłuż południowotyrolskiego Szlaku Wina bierze udział w festiwalu Vino in Festa. Między 14 maja a 11 czerwca właściciele winiarskich piwnic otwierają swe drzwi dla gości, którzy próbują lokalnych wyrobów. Oprócz degustacji można wziąć udział w seminariach winiarskich, podziwiać niezwykłą architekturę miasteczek lub po prostu dobrze się bawić na specjalnie organizowanych imprezach.
Smak szparagów
Wiosna na tych terenach pachnie szparagami. W Południowym Tyrolu uprawia się je w "szparagowym trójkącie", wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce. Te szlachetne warzywa są tu od dawna cenione nie tylko za wspaniały smak, lecz także za właściwości lecznicze. Wiele osób docenia je jako wykwintny dodatek do wina. Na południowotyrolskich terenach hoduje się tylko białą odmianę, która, dzięki górskiemu klimatowi i glebie, uzyskuje delikatny zapach i wyjątkowy smak.
Inne specjały
Niezwykłymi kulinarnymi wydarzeniami są tu także: Festiwal Truskawek, Festiwal Knedli, Festiwal Specku, Jarmark chleba i strudla, Dni Jogurtu czy Törggelen - jesienna tradycja, według której wiejskie gospody zapraszają na młode lokalne wino oraz sezonowe potrawy m.in. pieczone kasztany.
Fot. Marta Legieć
0 comments: