Wszystko

Czekoladowe święto

11.6.11 Anonimowy 0 Comments

Nie ma się co dziwić, wiosną w średniowiecznym grodzie Óbidos na turystów spragnionych kulinarnych doznań czeka wiele atrakcji.



U stóp jednego z siedmiu cudów Portugalii, pomauretańskiego zamku Castelo de Óbidos, powstaje festiwalowe miasteczko. Można tam spróbować i zakupić rozmaite specjały, przygotowane na bazie każdego rodzaju czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: od truskawek w czekoladzie, pastéis de Belém z czekoladowym nadzieniem, aż po czekoladową biżuterię. Oprócz mnóstwa smakołyków, których każdy może spróbować, można także zobaczyć specjalną wystawę (co roku o innej tematyce), na której cukiernicy prezentują niesamowite rzeźby z czekolady, przez wielu uważane za prawdziwe dzieła sztuki. Podziwiano już miniaturę rzymskiego Koloseum, indyjskiego mauzoleum Tadż Mahal oraz wykutej w skale budowli Khazneh z Petry w Jordanii.


Ci, którzy lubią gotować, powinni wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Na najmłodszych uczestników festiwalu czeka Kids’ Chocolate House, w którym czekają rozmaite zabawy, w tym m.in. wspólne przygotowywanie kilku czekoladowych smakołyków.


Podczas święta czekolady nie może zabraknąć także konkursu na Chocolatier’a Roku,
w którym biorą udział profesjonalni cukiernicy, ani konkursu amatorów na najlepszy przepis z wykorzystaniem czekolady (International Competition of Chocolate Recipes). Chętni, którzy chcieliby wziąć udział w tym ostatnim wydarzeniu, powinni wysłać swoje przepisy (w języku angielskim) na adres: festivalchocolate@cm-obidos.pt. Twórcy dziesięciu najlepszych smakołyków są zaproszani do Óbidos. W konkursie International Competition of Chocolate Recipes brało udział także kilku Polaków. Największe sukcesy odnieśli - mający francuskie korzenie - członkowie rodziny Defee, którzy zaprezentowali suflet czekoladowy (zdobył wyróżnienie w 2003 r.), tort makowo-czekoladowy z nutką wiśniową (III miejsce, 2004 r.) oraz ciasteczka orzechowo-czekoladowe (wyróżnienie, 2005 r.).


Fot. Edgar Libório , Turismo de Portugal_International


Czytaj też


Widowiskowe święto w Portugalii


Fatima, miejsce objawień


Więcej rejsów z Warszawy do Lizbony


Fuzja smaków, czyli jak pachnie Portugalia


Festiwale kulinarne w Portugalii

0 comments: