PRZEPIS: Bacalhau zapiekany w śmietanie
Mawia się, że można go przyrządzić na 365 sposobów, czyli tyle, ile jest dni w roku. Każdy z regionów ma swój unikalny sposób jego przyrządzania.Swój kulinarny przebój Portugalczycy zawdzięczają żeglarzom, którzy pływając długie miesiące po morzach, musieli w prosty sposób rozwiązać problem psucia się jedzenia. Jak podają kroniki, wielki portugalski żeglarz João Fernandes Lavrado pod koniec piętnastego wieku powrócił do kraju z ładowniami pełnymi zasolonych ryb. Mimo czasu, które spędziły na statkach, wciąż nadawały się do spożycia. I to był przełom, od którego zaczęła się niemijająca popularność dorsza. Specjał stał się podstawą wyżywienia portugalskich marynarzy. Wkrótce miłością do solonego dorsza zapałało całe społeczeństwo.
Bacalhau com natas
(Bacalhau zapiekany w śmietanie)
Składniki
- 600 gr bacalhau
- 2 średnie cebule
- 30 gr mąki
- 30 gr masła
- 1,5 l mleka
- 0,25 l słodkiej śmietanki (najlepiej 22%)
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
- ½ kg ziemniaków
Wykonanie:
Bacalhau (solony i suszony dorsz) należy odmoczyć w wodzie przez noc zmieniając kilkakrotnie wodę aby usunąć z niego nadmiar soli. Ugotować bacalhau w czystej wodzie i rozdrobnić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w drobne krążki. Ziemniaki pokroić w drobne słupki i usmażyć jak frytki.
Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę dobrze mieszając. Dodać powoli mleko wciąż mieszając i zagotować . Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać śmietankę. Sos powinien mieć kremową konsystencję.
Zeszklić cebulę na oliwie z oliwek i dodać do niej rozdrobniony bacalhau. Lekko podsmażyć.
Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem przełożyć bacalhau z cebulą. Na wierzch położyć ziemniaki a na koniec sos ze śmietanki. Zapiec w piekarniku.
0 comments: