Cataplana,
PRZEPIS: Cataplana z Ryb i Owoców Morza
Cataplana to portugalska potrawa i zarazem nazwa metalowego naczynia, w którym jest przygotowywana. Cataplana może zawierać tylko ryby i owoce morza bądź łączyć je z kawałkami mięsa czy kiełbasy.
wg przepisu Restauracji Pateo Velho z Hotelu Tivoli Lagos
- 600 gr ryby morskiej bez ości
- 200 gr krewetek
- 120 gr przegrzebków
- 2 duże małże
- 450 gr pomidorów
- 200gr zielonej papryki
- 250 gr cebuli
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina
- 1 łyżka stołowa Brandy
- 350 gr ziemniaków w talarkach
- 3 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pokroić drobno pomidory, paprykę i cebulę, zeszklić na oliwie z czosnkiem i połową białego wina. Przełożyć na dno cataplana, a na to ziemniaki, rybę, owoce morza, resztę białego wina, brandy i kolendrę. Zamknąć cataplana i dusić ok. 15 minut na średnim ogniu.
0 comments: