Panna cotta,
Nazwa to nic innego jak „gotowana śmietana” i jest po prostu delikatną, mleczną galaretką. Panna cotta uznawana jest za tradycyjną piemoncką potrawę, którą przyrządza się we Włoszech od czasów Karola Alberta, króla Sardynii i Piemontu (XVIII-XIXw.). Sekret udanego deseru tkwi w odpowiednio dobranej śmietanie, koniecznie o zawartości tłuszczu ok. 30-36.
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.)
• 250 ml pełnego mleka
• 50 – 100 g cukru (zależnie od upodobań)
• 1 łyżka rumu lub białego wina (niekoniecznie)
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i ostrym narzędziem wyskrobać ziarenka.
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii (lub ekstrakt) i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.Dodać aklohol, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać przygotowaną wcześniej żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlać do niewielkich foremek (mogą być filiżanki). Odstawić do wystudzenia. Następnie chłodzić w lodówce przez ok. 5 godzin.
Gotowe.
Podpowiadamy - aby ułatwić wyciągnięcie Panna cotty z filiżanek, można naczynie włożyć na sekundę do wrzątku. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami (truskawkami lub poziomkami) lub musem owocowym.
Fot. Marta Legieć
PRZEPIS: Panna cotta
Każdy miłośnik Włoch i włoskich smaków zna słynny deser panna cotta. To kolejny, obok tiramisu, popularny smak prosto z Italii. Finezja smaku w czystej postaci, którą otrzymuje się z kilku składników – mleka, śmietany, cukru i żelatyny.Nazwa to nic innego jak „gotowana śmietana” i jest po prostu delikatną, mleczną galaretką. Panna cotta uznawana jest za tradycyjną piemoncką potrawę, którą przyrządza się we Włoszech od czasów Karola Alberta, króla Sardynii i Piemontu (XVIII-XIXw.). Sekret udanego deseru tkwi w odpowiednio dobranej śmietanie, koniecznie o zawartości tłuszczu ok. 30-36.
Panna cotta
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.)
• 250 ml pełnego mleka
• 50 – 100 g cukru (zależnie od upodobań)
• 1 łyżka rumu lub białego wina (niekoniecznie)
Wykonanie
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i ostrym narzędziem wyskrobać ziarenka.
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii (lub ekstrakt) i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.Dodać aklohol, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać przygotowaną wcześniej żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlać do niewielkich foremek (mogą być filiżanki). Odstawić do wystudzenia. Następnie chłodzić w lodówce przez ok. 5 godzin.
Gotowe.
Podpowiadamy - aby ułatwić wyciągnięcie Panna cotty z filiżanek, można naczynie włożyć na sekundę do wrzątku. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami (truskawkami lub poziomkami) lub musem owocowym.
Fot. Marta Legieć
0 comments: