Portugalia,
PRZEPIS: Zielony rosół z Portugalii
Najpopularniejszy jest na północy kraju, w Minho, Trás-os-Montes i Beirze, choć zielony rosół w Portugalii pojawia się wszędzie. Serwuje się go w restauracjach, barach i w kafejkach. Często podaje się go przed daniem głównym. Często zupa podawana jest z chlebem kukurydzianym (broa de milho).Caldo verde
(Zielony rosół)
Składniki
(dla 10 os.)
- 2 l. wody
- 450 gr ziemniaków
- 500 gr kapusty „portugalskiej”
- 1 łyżka stołowa soli
- 2,5 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Zagotować wodę, osolić i dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu przetrzeć ziemniaki i z powrotem dodać do tej samej wody razem z drobno poszatkowaną kapustą i oliwą. Na koniec dodać kilka plasterków wędzonej kiełbasy.
Czytaj też
PRZEPIS: Cataplana z Ryb i Owoców Morza
0 comments: