Słowacja w skrócie
Wybierasz się do naszych południowych sąsiadów? Czy twoja wiedza o Słowacji jest wystarczająca? Podpowiadamy, co możesz tam zobaczyć i co o tym kraju warto wiedzieć:* 9 Parków Narodowych z przepięknymi masywami skalnymi, głębokimi wąwozami, dużą ilością jezior, wodospadów, jaskiń i przepaści;
* 12 ogólnodostępnych jaskiń, większości naciekowe, mniej lodowych i wyjątkowa Ochtinska aragonitowa jaskinia, która jest jedną z trzech udostępnionych jaskiń tego rodzaju na świecie;
* więcej niż 12 000 km oznakowanych i utrzymywanych szlaków turystycznych w rozmaitych terenach górskich;
* 5300 km oznakowanych tras rowerowych prowadzących wzdłuż rzek, przez regiony górskie dla wymagających i mniej zaawansowanych;
* 360 jezior i zbiorników wodnych z plażami, 58 rzek i potoków, które wykorzystywane są do uprawiania sportów wodnych;
* 1472 źródeł termalnych i wód mineralnych, z których większość ma charakter leczniczy;
* 23 uzdrowiska, w których dzięki termalnym i mineralnym wodom leczniczym, bagnu siarkowemu, gazą leczniczym, borowinie, czystemu powietrzu leczy się niemal wszystkie choroby;
* ponad 40 ośrodków rekreacyjnych z termalną wodą, z których niektóre otwarte są przez cały rok ( atrakcją jest kąpiel zimą w otwartych basenach z gorąca wodą);
* ponad 30 dobrze wyposażonych ośrodków narciarskich, z możliwością organizowania zawodów sportowych o charakterze międzynarodowym;
* dwie przyrodnicze i pięć kulturalno-historycznych lokalizacji wpisanych na listę UNESCO;
* malownicze miasteczka historyczne, z których 18 należy do miejskich zespołów zabytkowych i 10 do rezerwatów architektury ludowej, 10 skansenów obrazujących architekturę ludową z różnych regionów Słowacji;
* ciekawa architektura sakralna oraz wyjątkowe kościoły drewniane;
* duża liczba dworów i dworków, około 200 zamków, pałaców i ruin, w których organizowane są ciekawe imprezy;
* dużo muzeów, galerii, zabytków technicznych, cennych znalezisk archeologicznych;
* bogate życie kulturalne, występy znanych artystów, dużo festiwali i wystaw o charakterze międzynarodowym;
* specyficzny folklor zróżnicowany według regionów, rękodzieła o wysokiej wartości artystycznej, rzemiosła ludowe, żywa kultura różnych grup etnicznych;
* oryginalne potrawy narodowe (zupy: z soczewicy i fasolowa, bryndzove halušky czyli kluseczki ziemniaczane z bryndzą i skraweczkami, vypražany syr - ser panierowany z szynką i sosem tatarskim)
Fot. Marta Legieć
0 comments: