Gulyásleves,
Składniki
Wykonanie
Mięso kroimy na niewielkie kwadraty. Na tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie, dodajemy mięso, mieloną paprykę i przyprawy. Najpierw obsmażamy, a potem dusimy na wolnym ogniu podlewając bulionem. Dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone na większe cząstki ziemniaki, pokrojoną w paski zieloną paprykę i rozdrobnione pomidory. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu kilka minut. Ilość i gęstość zupy można regulować dolewając wody. Smacznego!
Fot. Marta Legieć
PRZEPIS: Zupa gulaszowa
To bez wątpienia jedno z tradycyjnych dań kuchni węgierskiej. Znajdziemy ją w karcie niemal każdej restauracji czy oberży na Węgrzech. Często podaje się ją w małych metalowych kociołkach.Zupa gulaszowa jest pikantna i rozgrzewająca, a do tego smaczna. Duża ilość pływającego w niej mięsa sprawia, że danie jest bardzo sycące. I choć wielu kuchennych sceptyków jest zdania, że zupa gulaszowa przygotowana w warunkach polskich i na bazie polskich składników nigdy nie dorówna smakiem oryginałowi, warto próbować.Zupa gulaszowa - Gulyásleves
Składniki
- 400 g mięsa wołowego, ew. wieprzowego
- 3 szklanki bulionu
- 50 g smalcu, ew.masła
- warzywa: marchew, seler, pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- dwie, trzy cebule
- 20 g mielonej ostrej papryki
- 500 g ziemniaków
- 140 g zielonej papryki
- 80 g świeżych pomidorów
- przyprawy: pieprz, sól
Wykonanie
Mięso kroimy na niewielkie kwadraty. Na tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie, dodajemy mięso, mieloną paprykę i przyprawy. Najpierw obsmażamy, a potem dusimy na wolnym ogniu podlewając bulionem. Dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone na większe cząstki ziemniaki, pokrojoną w paski zieloną paprykę i rozdrobnione pomidory. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu kilka minut. Ilość i gęstość zupy można regulować dolewając wody. Smacznego!
Fot. Marta Legieć
0 comments: