Dynia,
Dynię kocha się przede wszystkim w USA. Tam od początku października można spotkać ją dosłownie wszędzie: w sklepach, na farmach, w domach, koło domów, w biurach, samochodach i oczywiście w kuchni. Amerykanie znają setki przepisów na dania z dyni. My dzisiaj serwujemy prostą zupę krem. Smacznego!
PRZEPIS: Zupa krem z dyni
Dynia to prawdziwy jesienny skarb. Zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, wiele witamin. Jest przy tym niskokaloryczna. Najpopularniejsza jest w USA.Dynię kocha się przede wszystkim w USA. Tam od początku października można spotkać ją dosłownie wszędzie: w sklepach, na farmach, w domach, koło domów, w biurach, samochodach i oczywiście w kuchni. Amerykanie znają setki przepisów na dania z dyni. My dzisiaj serwujemy prostą zupę krem. Smacznego!
Zupa krem
- 1 kg dyni
- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 cebula, marchewka
- łyżeczka oleju
- przyprawy sól, pieprz, kurkuma, kolendra, chili
Wykonanie
Dynię obrać ze skóry, oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wlać olej. Całość podsmażyć i po chwili dodać dynię. Dusić do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Gdy miąższ będzie chłodny, zmiksować i zalać bulionem. Ponownie zagotować. Rozlać na talerze. Smacznego!
Fot. pojechanewakacje.pl
0 comments: