PRZEPIS: Paella
Podróże to smaki miejsc które odwiedziliśmy. Smaki te możemy odkrywać również w domowym zaciszu. Dziś klasyczne danie ludowej kuchni hiszpańskiej.W różnych regionach Hiszpanii przyrządza się tę potrawę inaczej. Paella, co znaczy „patelnia”.Składniki
- kg kurczaka
- 300 g schabu wieprzowego bez kości
- 400 g niełuskanego ryżu
- szklanka oliwy z oliwek
- 300 g kalmarów np. mrożonych
- 8 dużych krewetek
- 15 małży
- 1 kg mrożonego zielonego groszku
- 1/2 litra pulpy pomidorowej lub przecieru
- 1 duża papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka szafranu w proszku
- sól, pieprz, ostra papryka.
Wykonanie
Kurczaka podziel na 12 części, a schab pokrój w kostkę. Włóż mięso do garnka, wlej 1/3 szklanki oliwy i duś na małym ogniu, tak, aby się nie przyrumieniło. Przypraw solą i pieprzem.
Do dużego woka lub patelni wlej pozostałą oliwę, rozgrzej do wrzenia i wrzuć na nią kalmary oraz pociętą w paski paprykę. Po odparowaniu wody dorzuć ryż, posiekaną cebulę, czosnek i krewetki (bez głów).
Całość mieszaj, aż ryż nabierze mlecznej barwy. Wtedy dodaj pulpę pomidorową, mrożony groszek oraz mięso wraz z sosem, jaki powstał podczas jego duszenia. Przypraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę ostrej papryki oraz szafran. Dokładnie wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia.
Dołóż małże, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut, aż ryż wchłonie cały sos, a małże rozchylą skorupki.
fot. pojechanewakacje.pl
0 comments: