danie,
To lekkie danie kochają wszyscy w Basenie Morza Śródziemnego. Może występować w wersji z czerwoną cebulą, zieloną papryką. kaparami. To świetna przekąska nie tylko na gorące dni.
Składniki
Wykonanie
Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Ogórki, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy. Dorzucamy pokrojone na plasterki oliwki, pokrojoną szalotkę i rozkruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę. Polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem winnym i przyprawami. Posypujemy oregano. Smacznego!
PRZEPIS: Sałatka grecka
Zna ją cały świat, choć w samej Grecji mówi się na nią „sałatka wiejska”. Podaje ja się w różnych wariantach, jednak nigdy nie brakuje w niej sałaty, pomidorów, ogórków, sera feta i oliwek.To lekkie danie kochają wszyscy w Basenie Morza Śródziemnego. Może występować w wersji z czerwoną cebulą, zieloną papryką. kaparami. To świetna przekąska nie tylko na gorące dni.
Sałatka grecka
Składniki
- pół sałaty lodowej
- 2 ogórki
- 2 pomidory
- kilka czarnych oliwek
- 3 szalotki, pokrojone w plasterki
- 100 g fety
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml octu winnego
- szczypta łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
Wykonanie
Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Ogórki, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy. Dorzucamy pokrojone na plasterki oliwki, pokrojoną szalotkę i rozkruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę. Polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem winnym i przyprawami. Posypujemy oregano. Smacznego!
0 comments: