przepis,
PRZEPIS: Sernik na zimno
Sernik na zimno
- - 75 dag tłustego, dobrego twarogu
- - 10 dag żelatyny
- - szklanka cukru
- - 1 kostka masła
- - 3 jajka (rozdzielić białko i żółtko)
- - szklanka mleka
- - 2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
- - dowolne owoce (np. banany)
- - paczka zwykłych biszkoptów
Wykonanie
Twaróg przekręcić 2 razy przez maszynkę. Wyrobić na puszystą masę masło z cukrem i żółtkami, dodać twaróg. Żelatynę rozpuścić w mleku i zagotować i wystudzić. Powoli wlać do masy serowej, dobrze wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek.
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Na dnie przygotowanej blachy ułożyć biszkopty, wyłożyć na nie masę serową. Na masie układać przygotowane owoce. Lekko tężejącą galaretką przykryć całość. Naczynie z sernikiem odstawić do lodówki na parę godzin.
0 comments: