certyfikat,
Rogal Świętomarciński tylko w Poznaniu oryginalny
Rogal Świętomarciński został zarejestrowany jako regionalny produkt chroniony nazwą i oznaczeniem geograficznym przez Unię Europejską. Oznacza to, że na terenie UE nazwa ta przysługuje tylko oryginalnemu produktowi wypiekanemu w Poznaniu i ponad dwudziestu powiatach Wielkopolski.
fot. travelerdeluxe.pl |
Rogale są wypiekane z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Takiej receptury muszą przestrzegać wielkopolscy cukiernicy przy pieczeniu tego smakołyku. Tradycja sięga XIX wieku. W listopadzie 1891 roku proboszcz kościoła św. Marcina zaapelował do wiernych, aby wieczorem świętego zrobili coś dla biednych. Na apel proboszcza odpowiedział cukiernik Józef Melzer, który sprzedawał rogale bogatym, a biednym rozdawał za darmo. Według szacunków cukierników, w Poznaniu między 9 a 11 listopada zjedzonych zostanie około 400 ton rogali.
Za poznan.pl
0 comments: