przepis,

PRZEPIS: Sushi

5.12.11 Anonimowy 1 Comments

Kuchnia japońska nie istnieje bez tego dania. W kraju kwitnącej wiśni sushi znane jest od wieków. Pierwsze pisane dowody dotyczące tego dania w Japonii pochodzą z dokumentu Taiho-Ritsuryo (701-718 n.e.). Jednak mało kto wie, że źródeł sushi należy szukać w Azji kontynentalnej, na terenie dzisiejszych Chin. Właśnie tam, pod koniec II w. n.e. opisano je po raz pierwszy.

W kształcie jaki znamy, sushi powstało dopiero w XIX wieku. Za jego wynalazcę uważa się Yohei Hanaya, który otworzył stragan z sushi w ówczesnym Edo. Jako pierwszy formował porcje ręcznie i był pierwszym szefem przygotowującym korzystającym z nasyconego octem ryżu z rybą i warzywami.

Warto zainteresować się tym daniem. Jest proste, smaczne i niezwykle zdrowe. Na sushi składają się zwykle trzy składniki: ryż, ocet ryżowy i ryby. Kto nie lubi surowych ryb, może wykorzystać zamienniki.

Sushi


Składniki

  • 40 dag ryżu

  • 5 łyżek octu ryżowego winnego

  • 2 łyżki cukru

  • łyżeczka soli

  • 1 opakowanie nori

  • 10 dag marynowanego imbiru

  • pasta wasabi

  • sos sojowy

  • szczypiorek

  • Dodatki: surowy tuńczyk, surowy łosoś, wędzony łosoś, ogórek


 

 

 

Wykonanie

Ryż płuczemy wielokrotnie w zimnej wodzie aż do jej przezroczystości. Wsypujemy do garnka, wlewamy dwie szklanki wody i wolno doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy. Gdy ryż wchłonie wodę przekładamy go do szerokiego płaskiego naczynia i czekamy aż wystygnie. Podgrzewamy ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawiamy. Zimny ryż mieszamy z ostudzonym octem i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Układamy arkusz nori na macie do rolowania sushi. Zanurzamy ręce w zimnej wodzie, nabieramy garść ryżu i układamy go w wałek wzdłuż brzegu nori. Rozpłaszczamy palcami i zgodnie ze smakiem i fantazją układamy dodatki. Ciasno rolujemy. w wałek.
Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Sos wlewamy do małych miseczek, a sushi podajemy w duecie z chrzanem wasabi.
Smacznego!

Fot. pojechanewakacje.pl

 

1 komentarz: