Alpy,

Szwajcaria, mały kraj wyjątkowych smaków

5.12.11 Anonimowy 0 Comments

Szwajcaria nie posiada szczególnie charakterystycznej kuchni, ale tutaj jest ona najbogatsza. Nigdzie indziej w Europie nie odkryjesz na tak małym terytorium, tak wielu elementów trzech dominujących kultur zachodnioeuropejskich. Tutaj, w sercu Alp, gdzie łączą się północ i południe kontynentu, gdzie spotykają się wpływy klimatyczne, geologiczne i mentalne określające kultury: atlantycko-francuską, śródziemnomorsko-włoską i kontynentalną-niemiecką. Z tego powodu nie ma jednej szwajcarskiej kuchni, ale jest ich jakby wiele.

Rozwinęła się w dolinach i innych regionach jako prosta i pożywna kuchnia chłopska, następnie uformowana została przez konieczność przechowywania jej przez długie zimowe miesiące i wzbogacona dzięki podróżnym i imigrantom. Wielonarodowa kuchnia zaczęła rozwijać się w czasach Rzymian, którzy 2000 lat temu rozpoczęli tutaj uprawę winorośli na nasłonecznionych zboczach. To oni pozostawili tutaj swoje ślady jako pierwsi kulinarni znawcy. Do tej pory jedno z win produkowanych w Wallis nazywa się Römerblut, czyli rzymska krew. Gdzie szlaki wędrowne przecinały się, tak jak w Alpach, z upływem wieków menu stawało się coraz bardziej bogatsze.


Kulinarna trasa przez Szwajcarię prowadzi od zachodniej części kraju do Schaffhausen lub w przeciwną stronę. Ta podróż pozwala odkryć Szwajcarię jako kraj wina i różnorodnej kuchni. Oferuje wybór zarówno słynnych restauracji z wyrafinowaną kuchnią, jak i prostych lokali z regionalnymi daniami, określanymi jako "cuisine du terroir". Na każdym etapie podróży prowadzącej obok restauracji, producentów wina i winotek znajdują się sklepy z typowymi, regionalnymi produktami, hotele i propozycje dodatkowych wycieczek.




żródło: mojaszwajcaria.pl


 

0 comments: