Fish 'n' chips,
W tym daniu ważne jest wszystko: jakość ziemniaków, z których zrobione są frytki, panierka otaczająca rybę i dodatki, zwykle puree z groszku. My skupimy się na rybie i panierce.
Połączy mąkę proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodaj wodę z mlekiem, jajko i ocet. Wszystko dokładnie mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.Po tym czasie możesz panierować filety ryby i smażyć je na głębokim tłuszczu.
Serwuj z frytkami, puree z zielonego groszku i sosem tatarskim i cytryną.
PRZEPIS: Fish and chips
Dziś ryba z frytkami zaliczana jest na Wyspach Brytyjskich do dań tradycyjnych. Jada się ją w barach serwujących dania na wynos i w najlepszych brytyjskich restauracjach.W tym daniu ważne jest wszystko: jakość ziemniaków, z których zrobione są frytki, panierka otaczająca rybę i dodatki, zwykle puree z groszku. My skupimy się na rybie i panierce.
Fish and chips
Składniki
- 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)
- 25 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 15 ml gazowanej wody mineralnej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
- olej do głębokiego smażenia
Wykonanie
Połączy mąkę proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodaj wodę z mlekiem, jajko i ocet. Wszystko dokładnie mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.Po tym czasie możesz panierować filety ryby i smażyć je na głębokim tłuszczu.
Serwuj z frytkami, puree z zielonego groszku i sosem tatarskim i cytryną.
0 comments: