historia,
Minorka - tu powstał słynny na całym świecie sos
Majonez ma już ponad dwustuletnią historię. Zaczęło się wszystko w 1756 roku, kiedy francuski Książę Richelieu zdobył z rąk Anglików kameralną wyspę Minorkę.
Aby uczcić wielkie wydarzenie Książę Richelieu wydał ucztę w czasie, której największym powodzeniem kulinarnym cieszył się jasny, gęsty sos przygotowywany przez miejscową ludność poprzez staranne ucieranie żółtek jaj z oliwą. Właśnie ten sos zdobył swoją nazwę majonez od Portu Mahon leżącego na zdobytym minorskim wybrzeżu.
Dokładnej daty przybycia majonezu do Polski niestety nie znamy. Wiemy natomiast, że już nasze prababki przygotowywały ten smakowity sos, aby jego delikatny smak urozmaicał posiłki przygotowywane dla najbliższych. Obecnie oprócz żółtek jaj oraz oliwy do produkcji majonezu wykorzystywane są również przyprawy.
za winiary.pl
0 comments: