Casu Marzu,
Casu Marzu - serowy rarytas z Sardynii
Ten sardyński ser, określany jako "zgniły", to kulinarny eksperyment, który podzielił smakoszy na całym świecie. Casu Marzu, to ser, który wykracza poza wszelkie kulinarne konwenanse, budząc zarówno fascynację, jak i obrzydzenie.
Casu Marzu, to ser, który podbija zmysły i jednocześnie budzi wątpliwości. Jego wyjątkowy smak i kontrowersyjny sposób produkcji czynią go jednym z najbardziej intrygujących produktów spożywczych na świecie. To dziwne danie jada się na Sardynii od setek lat. Casu Marzu to owczy ser celowo zarobaczony "serową muchą" Piophila casei. Ser pozostawia się na świeżym powietrzu, by muchy mogły znieść w nim jaja, z których wkrótce wykluwają się powodujące fermentację larwy. Ser tak bardzo śmierdzi, że zapach może doprowadzić do płaczu.
Żyjące w serze larwy są w stanie wyskoczyć około 15cm w górę, warto więc jedząc ten wątpliwy przysmak chronić oczy.
Słynny, a zarazem budzący wiele kontrowersji Casu Marzu, to ser, którego produkcja i konsumpcja są zabronione w wielu krajach.
ml
0 comments: