Polska
Zdaniem Jacka Szklarka, pomysłodawcy festiwalu i szefa Slow Food’u w Polsce:
- Większość zaproszonych producentów przedstawi produkty, które trudno zobaczyć w sklepach i których z pewnością nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji skosztować. Gdy zaś chodzi o bardziej spragnionych wiedzy serowarskiej zorganizowaliśmy sympozjum serowarskie oraz profesjonalne laboratoria smaku, w których będziemy próbować najróżniejszych serów w jak najbardziej śmiałych i zaskakujących zestawieniach z surową gruszką, gorzką czekoladą, piwami niepasteryzowanymi i unikatowymi winami, o których opowiedzą sami producenci.
Największym jednak wyróżnieniem tej edycji festiwalu będzie z pewnością obecność Carlo Petriniego, założyciela i prezydenta Slow Food International. Petrini zrewolucjonizował patrzenie na produkty lokalne i rolników, organizując najbardziej wpływową w gastronomii organizację na świecie, jaką się stał Slow Food w ciągu 30 lat swojej działalności. Spotkanie z Petrinim zaplanowano na niedzielę o godzinie 13.30 na Zamku Sandomierskim.
Gdy chodzi o inne akcenty, to miłą niespodzianką będą, niczym światowa premiera, projekcje filmów o serowarstwie zagrodowym w Polsce, autorstwa Giena Mientkiewicza. Równie interesująco zapowiadają się projekcje filmów dokumentalnych „Cheese Slices” Willa Studd’a z Australii, który od ponad 15 latprzemierza cały świat w poszukiwaniu najciekawszych serów. Zarówno projekcje filmów Giena Mientkiewicza jak i Willa Studd’a przygotowane zostały przy współpracy z kanałem telewizyjnym „Kuchnia +”.
Z kolei dla pasjonatów sera i ich domowych producentów ciekawym może się okazać spotkanie z Marianem Nowakiem - pionierem polskiego serowarstwa, producentem wyśmienitego twarogu, masła i nabiału oraz Markiem Prauzińskim z Emilgrany, który udowodnił, że także w polskiej mleczarni można produkować długo dojrzewające sery z mleka niepasteryzowanego dorównujące włoskiemu "Grana Padano". Poza wspomnianymi, na samych już stoiskach będzie można spotkać in persona blisko 30 serowarów, którzy zaprezentują ponad 100 serów z każdego niemal zakątka Polski. Do tego dojdą najbardziej znani producenci slowfoodowi, jak Staszek Mądry ze swoją „Kiełbasą Lisiecką”, Maciej Jaros, ze swoimi wyjątkowymi miodami pitnymi, firma Consonni ze swoimi ciasteczkami i lodami czy też Krzysztof Maurer ze swoimi naturalnymi sokami owocowymi.
Z pewnością festiwal „Czas Dobrego Sera” nigdy nie pojawiłby się na polskim horyzoncie kulinarnym, gdyby nie praca i przychylność wielu osób. Tutaj słowa uznania w tym roku organizatorzy kierują do Pana Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego i vice Burmistrza Pani dr Ewy Kondek, którzy królewskie bramy swojego miasta z radością otworzyli dla serowarów i smakoszy serów z całej Polski. Podziękowania też należą się Panu Prezesowi Edwardowi Bajce z SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim, dzięki któremu nie tylko sery spod marki „Old Poland” odmieniły polskie mleczarstwo, lecz również duża mleczarni z Radzynia, nie obawiała się wspierać małych producentów, tak by wspólnie podnosić poziom polskich serów. Wypada również zaznaczyć, że w Sandomierzu skosztować będzie można prosto z beczki niepasteryzowanych i niefiltrowanych piw: Żywe i Pszeniczniak z Browaru Amber. Zaś Hotel Sarmata znacząco wsparł Slow Food przy organizacji sympozjum dla serowarów i pasjonatów sera. Wszystkim wymienionym i niewymienionym już teraz należą się słowa szczerych podziękowań, jednak to wszystko nabierze innego sensu, kiedy i w dzień, i w ciepły majowy wieczór będziemy mogli na własnym podniebieniu zweryfikować smak najlepszych polskich serów i spotkać się z ich producentami. Zapraszamy więc, do Sandomierza!
Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska.
PROGRAM
Piątek, 18 maja,
Hotel Sarmata
9.30 Sympozjum serowarskie „Czas Dobrego Sera” adresowane do branży mleczarskiej i pasjonatów sera. Po każdym z wystąpień jest przewidziany czas na krótką dyskusję
9.45„Najbardziej ekscytujące sery świata” – Will Studd, Brytyjczyk żyjący od 30 lat w Australii (jeden z największych światowych autorytetów w dziedzinie serów, autor dwóch książek serowarskich, nagrodzony w 2002 r. „Ordre du Mérite Agricole” przez Rząd Francuski za obronę serów z mleka surowego, autor, prowadzący i producent globalnej serii telewizyjnych programów o serach „Cheese Slices” emitowanych przez blisko 100 stacji telewizyjnych na całym świecie)
10.30„Czy polskie mleczarstwo dojrzało do serów z mleka surowego? Doświadczenia z serem Emilgrana” – Marek Prauziński, dyrektor zarządzający Emilgrana Sp.z o.o.
11.00 Przerwa na kawę i herbatę
11.15 Komentowana degustacja serów – Gieno Mientkiewicz (odkrywca i promotor serów zagrodowych), Will Studd (znawca serów i autor programu „Cheese Slices” - Australia), dr Jacek Szklarek (prezes Slow Food Polska); Giovanni Roncolato (producent włoskich serów
z Veneto); panel degustacyjny 5 serów (3 polskie i 2 zagraniczne)
12.15 „Jak produkować i sprzedawać dobre sery?” – Giovanni Roncolato, Włochy – producent serów spod Werony, założyciel konsorcjum producentów sera „Monte Veronese DOP”, właściciel sieci delikatesów i dystrybutor serów, współautor ostatniej książki
o włoskich serach z oznaczeniem geograficznym
13.15 Przerwa na obiad
14.00 „Atuty hodowcy-serowara. Moja przygoda z serem”
– Marian Nowak
15.00 „Kreowanie marki i promocja produktu lokalnego” – Marek Sztark, promotor produktów lokalnych, w przeszłości dyrektor Opery Zachodniopomorskiej, dyrektor Szczecin 2016 Europejska Stolica Kultury oraz Jarosław Pająkowski, dyrektor „Festiwalu Smaku”
w Grucznie, twórca marek powideł śliwkowych z Dolnej Wisły, współautor publikacji i propagator starych odmian drzew owocowych
15.45 „Najczęstsze wady serów i jak ich uniknąć” – Wojciech Styś, główny serowar SM Spomlek
16.30 Wyprawa w grupach na zwiedzanie z przewodnikiem urokliwego Sandomierza
14.00Równolegle z popołudniową sesją sympozjalną rusza profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2012 roku przez międzynarodowe jury (Will Studd
– Australia – Przewodniczący Jury, Giovanni Roncolato – Włochy, Anna Wrońska – redaktor naczelna magazynu „Kuchnia”, Adam Chrząstowski – wybitny szef kuchni i restaurator, szef Polskiej Prezydencji, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych
w Polsce, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, dr Jacek Szklarek
– Prezes Slow Food Polska,)
20.00Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2012 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury, Burmistrz Sandomierza oraz Prezes Slow Food Polska
20.30Gala Dinner w restauracji Sarmata ze specjalnym menu
na bazie świętokrzyskich produktów regionalnych i slowfoodowych, specjalnie dobranymi polskimi i włoskimi winami, niefiltrowanym
i niepasteryzowanym piwem „Żywe” z Browaru Amber oraz deską serów
Sobota, 19 maja,
Rynek Starego Miasta
10.00Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka
–od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach
–otwarcie dużego stoiska z polskimi winami pod patronatem „Magazynu Wino”
–w trakcie festiwalu trwa głosowanie publiczności na najlepszy ser
–degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Amber oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine”
–co dwie godziny w jednej z sal w Klubie Lapidarium (podziemia sandomierskiego Ratusza) odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej pod dyrekcją Giena Mientkiewicza
– co dwie godziny projekcja różnych odcinków filmów ”Cheese Slices” Willa Studd’a (przy współpracy z „Kuchnia +”) oraz filmów z nowej serii Giena Mientkiewicza – Kino Starówka
–„Bursztynowa Serownia” – wyjątkowe miejsce, w którym specjaliści z różnych dziedzin serowarstwa służyć będą radą oraz prezentować będą sprzęt oraz różnorodne materiały do produkcji serów - stoisko pod patronatem firmy „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego)
–kraina niekończących się zabaw oraz konkursów dla dzieci
– bulwary nadwiślańskie i nowy port wiślany
–zagroda z żywymi zwierzętami dającymi mleko (krowy, kozy, owce; różne rasy – bulwary nadwiślańskie)
–pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – „Bursztynowa Serownia”
19.00Zamknięcie stoisk
20.00Rozpoczęcie „Potańcówki” pod gołym niebem i przy muzyce na żywo zespołu „Blaf” – legenda czeskiej sceny blueagrassowej. Skrzypce, banjo, gitara, bębny i bas - zwariowana taneczna pełna humoru
i poezji muzyka. Pochodzą ze Śląska Cieszyńskiego, a śpiewają
po czesku i "po naszemu", czyli w języku którym posługują się mieszkańcy Góralii, krainy zwanej w Polsce Zaolziem. Nogi będą was boleć od tańca, a brzuchy od śmiechu; www.blaf.cz – bulwary nadwiślańskie
Niedziela, 20 maja
10.00Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
11.00Pokazy wytwarzania twarogu oraz masła – „Bursztynowa Serownia”
12.30Rozstrzygnięcie konkursu publiczności i wręczenie nagród
13.30 Spotkanie członków Slow FoodPolska z prezydentem i założycielem ruchu Slow Food – Carlo Petrinim (Zamek w Sandomierzu)
17.00Zakończenie festiwalu
Czas Dobrego Sera w Sandomierzu
Piękne, klimatyczne miasteczko z wyjątkowym rynkiem i renesansowym ratuszem, średniowiecznym zamkiem czy Bramą Opatowską, ma gościć najlepszych producentów sera z całej Polski i wielu gości z zagranicy. Profesjonalne sympozjum i warsztaty degustacyjne pod okiem guru światowych serów, Will’a Studd’a z Australii oraz Giovanniego Roncolato, jednego z najznakomitszych producentów sera we Włoszech, to z pewnością wydarzenie, jakie w Polsce do tej pory jest w stanie zorganizować tylko Slow Food. Kwintesencją zaś będzie obecność kilku producentów win, zarówno z Polski, jak i ze słonecznej Portugalii czy Italii.Zdaniem Jacka Szklarka, pomysłodawcy festiwalu i szefa Slow Food’u w Polsce:
- Większość zaproszonych producentów przedstawi produkty, które trudno zobaczyć w sklepach i których z pewnością nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji skosztować. Gdy zaś chodzi o bardziej spragnionych wiedzy serowarskiej zorganizowaliśmy sympozjum serowarskie oraz profesjonalne laboratoria smaku, w których będziemy próbować najróżniejszych serów w jak najbardziej śmiałych i zaskakujących zestawieniach z surową gruszką, gorzką czekoladą, piwami niepasteryzowanymi i unikatowymi winami, o których opowiedzą sami producenci.
Największym jednak wyróżnieniem tej edycji festiwalu będzie z pewnością obecność Carlo Petriniego, założyciela i prezydenta Slow Food International. Petrini zrewolucjonizował patrzenie na produkty lokalne i rolników, organizując najbardziej wpływową w gastronomii organizację na świecie, jaką się stał Slow Food w ciągu 30 lat swojej działalności. Spotkanie z Petrinim zaplanowano na niedzielę o godzinie 13.30 na Zamku Sandomierskim.
Gdy chodzi o inne akcenty, to miłą niespodzianką będą, niczym światowa premiera, projekcje filmów o serowarstwie zagrodowym w Polsce, autorstwa Giena Mientkiewicza. Równie interesująco zapowiadają się projekcje filmów dokumentalnych „Cheese Slices” Willa Studd’a z Australii, który od ponad 15 latprzemierza cały świat w poszukiwaniu najciekawszych serów. Zarówno projekcje filmów Giena Mientkiewicza jak i Willa Studd’a przygotowane zostały przy współpracy z kanałem telewizyjnym „Kuchnia +”.
Z kolei dla pasjonatów sera i ich domowych producentów ciekawym może się okazać spotkanie z Marianem Nowakiem - pionierem polskiego serowarstwa, producentem wyśmienitego twarogu, masła i nabiału oraz Markiem Prauzińskim z Emilgrany, który udowodnił, że także w polskiej mleczarni można produkować długo dojrzewające sery z mleka niepasteryzowanego dorównujące włoskiemu "Grana Padano". Poza wspomnianymi, na samych już stoiskach będzie można spotkać in persona blisko 30 serowarów, którzy zaprezentują ponad 100 serów z każdego niemal zakątka Polski. Do tego dojdą najbardziej znani producenci slowfoodowi, jak Staszek Mądry ze swoją „Kiełbasą Lisiecką”, Maciej Jaros, ze swoimi wyjątkowymi miodami pitnymi, firma Consonni ze swoimi ciasteczkami i lodami czy też Krzysztof Maurer ze swoimi naturalnymi sokami owocowymi.
Z pewnością festiwal „Czas Dobrego Sera” nigdy nie pojawiłby się na polskim horyzoncie kulinarnym, gdyby nie praca i przychylność wielu osób. Tutaj słowa uznania w tym roku organizatorzy kierują do Pana Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego i vice Burmistrza Pani dr Ewy Kondek, którzy królewskie bramy swojego miasta z radością otworzyli dla serowarów i smakoszy serów z całej Polski. Podziękowania też należą się Panu Prezesowi Edwardowi Bajce z SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim, dzięki któremu nie tylko sery spod marki „Old Poland” odmieniły polskie mleczarstwo, lecz również duża mleczarni z Radzynia, nie obawiała się wspierać małych producentów, tak by wspólnie podnosić poziom polskich serów. Wypada również zaznaczyć, że w Sandomierzu skosztować będzie można prosto z beczki niepasteryzowanych i niefiltrowanych piw: Żywe i Pszeniczniak z Browaru Amber. Zaś Hotel Sarmata znacząco wsparł Slow Food przy organizacji sympozjum dla serowarów i pasjonatów sera. Wszystkim wymienionym i niewymienionym już teraz należą się słowa szczerych podziękowań, jednak to wszystko nabierze innego sensu, kiedy i w dzień, i w ciepły majowy wieczór będziemy mogli na własnym podniebieniu zweryfikować smak najlepszych polskich serów i spotkać się z ich producentami. Zapraszamy więc, do Sandomierza!
Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska.
PROGRAM
Piątek, 18 maja,
Hotel Sarmata
9.30 Sympozjum serowarskie „Czas Dobrego Sera” adresowane do branży mleczarskiej i pasjonatów sera. Po każdym z wystąpień jest przewidziany czas na krótką dyskusję
9.45„Najbardziej ekscytujące sery świata” – Will Studd, Brytyjczyk żyjący od 30 lat w Australii (jeden z największych światowych autorytetów w dziedzinie serów, autor dwóch książek serowarskich, nagrodzony w 2002 r. „Ordre du Mérite Agricole” przez Rząd Francuski za obronę serów z mleka surowego, autor, prowadzący i producent globalnej serii telewizyjnych programów o serach „Cheese Slices” emitowanych przez blisko 100 stacji telewizyjnych na całym świecie)
10.30„Czy polskie mleczarstwo dojrzało do serów z mleka surowego? Doświadczenia z serem Emilgrana” – Marek Prauziński, dyrektor zarządzający Emilgrana Sp.z o.o.
11.00 Przerwa na kawę i herbatę
11.15 Komentowana degustacja serów – Gieno Mientkiewicz (odkrywca i promotor serów zagrodowych), Will Studd (znawca serów i autor programu „Cheese Slices” - Australia), dr Jacek Szklarek (prezes Slow Food Polska); Giovanni Roncolato (producent włoskich serów
z Veneto); panel degustacyjny 5 serów (3 polskie i 2 zagraniczne)
12.15 „Jak produkować i sprzedawać dobre sery?” – Giovanni Roncolato, Włochy – producent serów spod Werony, założyciel konsorcjum producentów sera „Monte Veronese DOP”, właściciel sieci delikatesów i dystrybutor serów, współautor ostatniej książki
o włoskich serach z oznaczeniem geograficznym
13.15 Przerwa na obiad
14.00 „Atuty hodowcy-serowara. Moja przygoda z serem”
– Marian Nowak
15.00 „Kreowanie marki i promocja produktu lokalnego” – Marek Sztark, promotor produktów lokalnych, w przeszłości dyrektor Opery Zachodniopomorskiej, dyrektor Szczecin 2016 Europejska Stolica Kultury oraz Jarosław Pająkowski, dyrektor „Festiwalu Smaku”
w Grucznie, twórca marek powideł śliwkowych z Dolnej Wisły, współautor publikacji i propagator starych odmian drzew owocowych
15.45 „Najczęstsze wady serów i jak ich uniknąć” – Wojciech Styś, główny serowar SM Spomlek
16.30 Wyprawa w grupach na zwiedzanie z przewodnikiem urokliwego Sandomierza
14.00Równolegle z popołudniową sesją sympozjalną rusza profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2012 roku przez międzynarodowe jury (Will Studd
– Australia – Przewodniczący Jury, Giovanni Roncolato – Włochy, Anna Wrońska – redaktor naczelna magazynu „Kuchnia”, Adam Chrząstowski – wybitny szef kuchni i restaurator, szef Polskiej Prezydencji, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych
w Polsce, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, dr Jacek Szklarek
– Prezes Slow Food Polska,)
20.00Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2012 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury, Burmistrz Sandomierza oraz Prezes Slow Food Polska
20.30Gala Dinner w restauracji Sarmata ze specjalnym menu
na bazie świętokrzyskich produktów regionalnych i slowfoodowych, specjalnie dobranymi polskimi i włoskimi winami, niefiltrowanym
i niepasteryzowanym piwem „Żywe” z Browaru Amber oraz deską serów
Sobota, 19 maja,
Rynek Starego Miasta
10.00Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka
–od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach
–otwarcie dużego stoiska z polskimi winami pod patronatem „Magazynu Wino”
–w trakcie festiwalu trwa głosowanie publiczności na najlepszy ser
–degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Amber oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine”
–co dwie godziny w jednej z sal w Klubie Lapidarium (podziemia sandomierskiego Ratusza) odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej pod dyrekcją Giena Mientkiewicza
– co dwie godziny projekcja różnych odcinków filmów ”Cheese Slices” Willa Studd’a (przy współpracy z „Kuchnia +”) oraz filmów z nowej serii Giena Mientkiewicza – Kino Starówka
–„Bursztynowa Serownia” – wyjątkowe miejsce, w którym specjaliści z różnych dziedzin serowarstwa służyć będą radą oraz prezentować będą sprzęt oraz różnorodne materiały do produkcji serów - stoisko pod patronatem firmy „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego)
–kraina niekończących się zabaw oraz konkursów dla dzieci
– bulwary nadwiślańskie i nowy port wiślany
–zagroda z żywymi zwierzętami dającymi mleko (krowy, kozy, owce; różne rasy – bulwary nadwiślańskie)
–pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – „Bursztynowa Serownia”
19.00Zamknięcie stoisk
20.00Rozpoczęcie „Potańcówki” pod gołym niebem i przy muzyce na żywo zespołu „Blaf” – legenda czeskiej sceny blueagrassowej. Skrzypce, banjo, gitara, bębny i bas - zwariowana taneczna pełna humoru
i poezji muzyka. Pochodzą ze Śląska Cieszyńskiego, a śpiewają
po czesku i "po naszemu", czyli w języku którym posługują się mieszkańcy Góralii, krainy zwanej w Polsce Zaolziem. Nogi będą was boleć od tańca, a brzuchy od śmiechu; www.blaf.cz – bulwary nadwiślańskie
Niedziela, 20 maja
10.00Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
11.00Pokazy wytwarzania twarogu oraz masła – „Bursztynowa Serownia”
12.30Rozstrzygnięcie konkursu publiczności i wręczenie nagród
13.30 Spotkanie członków Slow FoodPolska z prezydentem i założycielem ruchu Slow Food – Carlo Petrinim (Zamek w Sandomierzu)
17.00Zakończenie festiwalu
0 comments: