cepeliny,
Wpisany jest na listę produktów tradycyjnych sporządzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co to takiego? Tradycyjny kartacz to odmiana dużej, elipsowatej pyzy z różnymi nadzieniami (mięsnym lub serowym). To jedno z najbardziej popularnych dań tradycyjnych na Podlasiu. Od lat znane są też w kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.
Litewskie kartacze (skąd najprawdopodobniej pochodzi danie) nazywane też cepelinami.
Polska kuchnia zadziwia
Polska kuchnia potrafi zaskakiwać smakami. Kontrowersyjne bywają szczególnie tradycyjne dania pochodzące z różnych regionów kraju. Które z nich kochamy, a których nie tkniemy?
Kaszanka
Cześć osób słysząc z czego zrobiona jest kaszanka zniechęca się do jej jedzenia. Nie warto jednak tak łatwo się zniechęcać, jest cenione danie znane i doceniane już w polskiej kuchni. Kaszanka w swoim składzie zawiera zdrową kasze - gryczaną lub jęczmienna – bogate w cenne minerały, witaminy i błonnik. Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew, gdyż jest to drugi z głównych składników kaszanki.
Czernina
Wymieniając dziwne potrawy, jakie jada się na świecie, możemy być dumni, że nie pozostajemy w tyle. Jedną z potraw, jaką można wymienić w tym zestawieniu jest czernina. Jadało się ją w Polsce od setek lat. Wiele gospodyń do dziś przygotowuje ją w swych domach. Jednak młode panie domu wzbraniają się przed gotowaniem zupy z kaczej lub gęsiej krwi. Wiele osób zarzeka się też, że nie byłyby w stanie przełknąć tego rarytasu.
Placki ziemniaczane
Wydaje się, że to nic wielkiego. Ot, prosta potrawa z tartych ziemniaków smażona na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Placki ziemniaczane zwykle jada się z kwaśną śmietaną, skwarkami, różnego rodzaju gulaszami i innymi słonymi sosami. Jednak czy nie dziwaczne jest jadanie ziemniaków w postaci placków z cukrem, dżemem truskawkowym, musem jabłkowym, miodem czy twarogiem? Choć niektórzy się wzdrygają, wielu jest miłośników tak podanych placków.
Kartacze
Wpisany jest na listę produktów tradycyjnych sporządzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co to takiego? Tradycyjny kartacz to odmiana dużej, elipsowatej pyzy z różnymi nadzieniami (mięsnym lub serowym). To jedno z najbardziej popularnych dań tradycyjnych na Podlasiu. Od lat znane są też w kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.
Litewskie kartacze (skąd najprawdopodobniej pochodzi danie) nazywane też cepelinami.
0 comments: