Ciekawe miejsca,
Gordon Ramsay - najbardziej bezpośredni szef kuchni w Wielkiej Brytanii
Urodzony w Szkocji Gordon Ramsay od piątego roku życia wychowywał się w mieście Stratford-upon-Avon w Anglii. Jego obiecująca piłkarska kariera legła w gruzach z powodu kontuzji kolana, a Gordon zwrócił energię ku innej pasji – kuchni.Pierwsze kuchenne lata spędził Ramsay pod okiem kulinarnych luminarzy takich jak Marco Pierre White i Albert Roux w Londynie. Później przeniósł się do Francji, gdzie pracował w kuchniach Guy Savoya i Joëla Robuchona. W roku 1993 Gordon został szefem nowo otwartej restauracji Aubergine. W ciągu 3 lat restauracja otrzymała 2 gwiazdki Michelina.Znany zarówno ze swojego rzeczowego podejścia i ognistego temperamentu, jak i ze swojej kuchni, Ramsay jest również osobowością telewizyjną. W „Kuchennych koszmarach” pomaga słabo radzącym sobie restauracjom, a w „F Word” odkrywa najlepsze miejscowe talenty.W chwili obecnej Gordon posiada 14 lokali w Londynie i ma na koncie kilka gwiazdek Michelina. A zatem kiedy będziesz w mieście, nie możesz przegapić doskonałego posiłku od jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie. Oto garść informacji o jego restauracjach i pubach.
Londyński lokal Restaurant Gordon Ramsay , otwarty w 1988 roku, to pierwsza restauracja Ramsaya, której jest on wyłącznym właścicielem. Stała się ona gigantycznym sukcesem i zdobyła 3 gwiazdki Michelina. Po dziś dzień pozostaje znana z wyjątkowej jakości jedzenia i niezrównanej, dyskretnej klasy.
Restauracja Pétrus została otwarta w roku 2010, a jej szefem jest Sean Burbidge. Oferuje ona współczesne europejskie jedzenie w nowoczesnej jadalni otaczającej imponującą piwniczkę na wino na 2 tysiące butelek. Możesz oczekiwać tu dań takich jak wołowina Angus z botwiną, dzikimi grzybami i sosem z czerwonego wina oraz zapiekany ręcznie chwytany strzępiel z confitem z kopru włoskiego i sosem kawiorowym.
Restauracja Gordon Ramsay at Claridge’s mieści się w jednym z najbardziej eleganckich hoteli w Londynie. Charakteryzujące się swobodną elegancją miejsce z wyrafinowaną kuchnią i eleganckim wystrojem doskonale pasuje do bogatych wnętrz art deco hotelu Claridge’s.
The Boxwood Café przy The Berkeley w Knightsbridge oferuje wyrafinowane jedzenie w swobodnym otoczeniu. Stałe menu oferuje bezkonkurencyjny stosunek ceny do wartości przy 3 daniach w cenie 25 funtów.
Modna, współczesna restauracja Maze wychodzi na przepiękne ogrody Grosvenor Square Gardens w Mayfair. Podaje się tam kuchnię francuską i azjatycką, których typowe przykłady to twórcze arcydzieła sztuki kulinarnej, takie jak barwena kornwalijska, czosnkowe purée z mątwy, Bolognese z królika, kanapka z masłem orzechowym i dżemem wiśniowym, krem z bobu Tonka i suszone wiśnie. Mieszczący się obok Maze Grill to swobodniejsze miejsce z zatłoczoną jadalnią, oferujące doskonałe steki.
Stworzona na wzór baru z sąsiedztwa restauracja Foxtrot Oscar oferuje ramsayowską interpretację prostego, kojącego jedzenia. Doskonałe oferty to np. menu Set Lunch i Early Supper. W restauracji zjeść można na przykład angielską zupę cebulową i obsmażanego organicznego szkockiego łososia z selerem korzeniowym i gremolatą.
Wykwintna kuchnia w Terminalu 5 londyńskiego Heathrow? Restauracja Plane Foodto ostatnia szansa, by skosztować doskonałej brytyjskiej kuchni przed wyjazdem. Podawane w niej potrawy i standardowe jedzenie z hali odlotów to dwa różne światy. Oprócz doskonałego jedzenia, słynie ona także z super-szybkiej obsługi. Jeśli spieszysz się na samolot, koniecznie weź coś na wynos.
Włoską restaurację Ramsaya Muranoprowadzi Angela Hartnett, która przez pewien czas pracowała w nagrodzonej gwiazdkami Michelina restauracji Connaught. Znajdziesz tam subtelny przepych oraz dania takie jak makaron pappardelle z duszonym królikiem, confitem z cytryn, czarnych oliwek, mięty i rokietki czy też terrine jabłkowe na ciepło z solonym sosem karmelowym i purée z suszonych śliwek.
Opisywana jako „restauracja, bar i delikatesy” w jednym (plus hotel) York and Albany serwuje proste potrawy ze składników pochodzących od ulubionych dostawców szefa kuchni Angeli Hartnett. Wychodzące na Regent’s Park pokoje hotelowe są przepięknie wyposażone. Odwiedź także delikatesy Nonny, w których dostaniesz produkty spożywcze, kosze piknikowe i wyśmienite pizze.
The Narrow w Limehouse we wschodnim Londynie; the Devonshire w Chiswick w zachodnim Londynie i The Warrington w Maida Vale w centrum miasta – wszystkie te puby serwują klasyczne brytyjskie potrawy przygotowane ze świeżych sezonowych produktów. Wykorzystują one sprawdzoną formułę: dobre piwo i proste jedzenie podawane w zabytkowych miejscach. Znajdziemy tam potrawy takie jak duszona noga królika, gruboziarnista musztarda, szalotki z zapiekanką z wędzonej golonki, zapiekanka wieprzowa w jabłeczniku, kasza perłowa, nowalijki, sos jabłkowy i pieczona skórka wieprzowa.
źródło visitbritain.com
Restauracja Gordona Ramsaya
Londyński lokal Restaurant Gordon Ramsay , otwarty w 1988 roku, to pierwsza restauracja Ramsaya, której jest on wyłącznym właścicielem. Stała się ona gigantycznym sukcesem i zdobyła 3 gwiazdki Michelina. Po dziś dzień pozostaje znana z wyjątkowej jakości jedzenia i niezrównanej, dyskretnej klasy.
Pétrus
Restauracja Pétrus została otwarta w roku 2010, a jej szefem jest Sean Burbidge. Oferuje ona współczesne europejskie jedzenie w nowoczesnej jadalni otaczającej imponującą piwniczkę na wino na 2 tysiące butelek. Możesz oczekiwać tu dań takich jak wołowina Angus z botwiną, dzikimi grzybami i sosem z czerwonego wina oraz zapiekany ręcznie chwytany strzępiel z confitem z kopru włoskiego i sosem kawiorowym.
Gordon Ramsay at Claridge’s
Restauracja Gordon Ramsay at Claridge’s mieści się w jednym z najbardziej eleganckich hoteli w Londynie. Charakteryzujące się swobodną elegancją miejsce z wyrafinowaną kuchnią i eleganckim wystrojem doskonale pasuje do bogatych wnętrz art deco hotelu Claridge’s.
The Boxwood Café przy The Berkeley w Knightsbridge oferuje wyrafinowane jedzenie w swobodnym otoczeniu. Stałe menu oferuje bezkonkurencyjny stosunek ceny do wartości przy 3 daniach w cenie 25 funtów.
Maze & Maze Grill
Modna, współczesna restauracja Maze wychodzi na przepiękne ogrody Grosvenor Square Gardens w Mayfair. Podaje się tam kuchnię francuską i azjatycką, których typowe przykłady to twórcze arcydzieła sztuki kulinarnej, takie jak barwena kornwalijska, czosnkowe purée z mątwy, Bolognese z królika, kanapka z masłem orzechowym i dżemem wiśniowym, krem z bobu Tonka i suszone wiśnie. Mieszczący się obok Maze Grill to swobodniejsze miejsce z zatłoczoną jadalnią, oferujące doskonałe steki.
Foxtrot Oscar
Stworzona na wzór baru z sąsiedztwa restauracja Foxtrot Oscar oferuje ramsayowską interpretację prostego, kojącego jedzenia. Doskonałe oferty to np. menu Set Lunch i Early Supper. W restauracji zjeść można na przykład angielską zupę cebulową i obsmażanego organicznego szkockiego łososia z selerem korzeniowym i gremolatą.
Gordon Ramsay Plane Food
Wykwintna kuchnia w Terminalu 5 londyńskiego Heathrow? Restauracja Plane Foodto ostatnia szansa, by skosztować doskonałej brytyjskiej kuchni przed wyjazdem. Podawane w niej potrawy i standardowe jedzenie z hali odlotów to dwa różne światy. Oprócz doskonałego jedzenia, słynie ona także z super-szybkiej obsługi. Jeśli spieszysz się na samolot, koniecznie weź coś na wynos.
Murano
Włoską restaurację Ramsaya Muranoprowadzi Angela Hartnett, która przez pewien czas pracowała w nagrodzonej gwiazdkami Michelina restauracji Connaught. Znajdziesz tam subtelny przepych oraz dania takie jak makaron pappardelle z duszonym królikiem, confitem z cytryn, czarnych oliwek, mięty i rokietki czy też terrine jabłkowe na ciepło z solonym sosem karmelowym i purée z suszonych śliwek.
York and Albany
Opisywana jako „restauracja, bar i delikatesy” w jednym (plus hotel) York and Albany serwuje proste potrawy ze składników pochodzących od ulubionych dostawców szefa kuchni Angeli Hartnett. Wychodzące na Regent’s Park pokoje hotelowe są przepięknie wyposażone. Odwiedź także delikatesy Nonny, w których dostaniesz produkty spożywcze, kosze piknikowe i wyśmienite pizze.
Pubs
The Narrow w Limehouse we wschodnim Londynie; the Devonshire w Chiswick w zachodnim Londynie i The Warrington w Maida Vale w centrum miasta – wszystkie te puby serwują klasyczne brytyjskie potrawy przygotowane ze świeżych sezonowych produktów. Wykorzystują one sprawdzoną formułę: dobre piwo i proste jedzenie podawane w zabytkowych miejscach. Znajdziemy tam potrawy takie jak duszona noga królika, gruboziarnista musztarda, szalotki z zapiekanką z wędzonej golonki, zapiekanka wieprzowa w jabłeczniku, kasza perłowa, nowalijki, sos jabłkowy i pieczona skórka wieprzowa.
źródło visitbritain.com
0 comments: