kuchnia polska,
Składniki
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odstawić na dziesięć minut. Po tym czasie odlać płyn, który się zebrał na powierzchni. Do masy kartoflanej dodać jajka, mąkę, cebulę, startą na tarce o małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie porcje i smażyć z każdej strony do zarumieniena.
Jeśli placki będa podawane na słodko, lepiej nie dodawać cebuli i czosnku oraz zmniejszyć ilość soli.
fot. pojechanewakacje.pl
PRZEPIS: placki ziemniaczane
To danie wywołuje uśmiech niemal na każdej twarzy. Jest proste, tanie i smaczne. Można je jadać na wiele sposobów - jedni lubią polane sosem grzybowym, inni w towarzystwie śmietany lub posypane cukrem. Zwykle jada się je smażone na oleju, choć na Śląsku i w Beskidach placki ziemniaczane wypieka się na blasze.Składniki
- kilogram ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- czosnek (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odstawić na dziesięć minut. Po tym czasie odlać płyn, który się zebrał na powierzchni. Do masy kartoflanej dodać jajka, mąkę, cebulę, startą na tarce o małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie porcje i smażyć z każdej strony do zarumieniena.
Jeśli placki będa podawane na słodko, lepiej nie dodawać cebuli i czosnku oraz zmniejszyć ilość soli.
fot. pojechanewakacje.pl
0 comments: