danie,
Składniki
Ciasto
Wypełnienie
Do ozdoby
Wykonanie
Ciasto: Zmieszać dwa rodzaje mąki, dodać sól. Jajko zmieszać z ciepłą wodą i olejem, dodać do mąki i ugniatać, tworząc gładkie ciasto. Przykryć i odstawić ciasto na 30 minut.
Farsz: Drobno posiekać szpinak, na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak i ostudzić. Dodać twaróg, parmezan i szczypiorek, doprawić gałką muszkatołową, sólą, pieprzem i dobrze wymieszać. Zagnieść jak najszybciej. Wyciąć z ciasta okręgi o średnicy około 7 cm. i wypełnić farszem. Złożyć w półksiężyce, a brzegi docisnąć palcami. Gotować ravioli w osolonej wodzie. Posypać parmezanem i podawać z masłem i szczypiorkiem.
Czas gotowania: 3-4 minuty
źródło suedtirol.info
PRZEPIS: Ravioli ze szpinakiem "Schlutzkrapfen"
Proste i pyszne danie, prosto z włoskiego Południowego Tyrolu. W regionie polecane jest do niego wino Alto Adige Pinot Grigio.Składniki
Ciasto
- 150 g mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50-60 ml przygotowanej wody
- 1 łyżka stołowa oleju
- sól
Wypełnienie
- 150 g ugotowanego szpinaku (lub ok. 300 g świeżego szpinaku)
- 50 g cebuli
- 1/2 ząbku czosnku
- 1 łyżka stołowa masła
- 100 g twarogu „ricotta”
- 1 łyżka stołowa potarkowanego parmezanu
- posiekana gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Do ozdoby
- Potarkowany parmezan
- masło
- posiekany szczypiorek
Wykonanie
Ciasto: Zmieszać dwa rodzaje mąki, dodać sól. Jajko zmieszać z ciepłą wodą i olejem, dodać do mąki i ugniatać, tworząc gładkie ciasto. Przykryć i odstawić ciasto na 30 minut.
Farsz: Drobno posiekać szpinak, na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak i ostudzić. Dodać twaróg, parmezan i szczypiorek, doprawić gałką muszkatołową, sólą, pieprzem i dobrze wymieszać. Zagnieść jak najszybciej. Wyciąć z ciasta okręgi o średnicy około 7 cm. i wypełnić farszem. Złożyć w półksiężyce, a brzegi docisnąć palcami. Gotować ravioli w osolonej wodzie. Posypać parmezanem i podawać z masłem i szczypiorkiem.
Czas gotowania: 3-4 minuty
źródło suedtirol.info
0 comments: