deser,
Potas zawarty w wiśniach pomaga utrzymać i wzmocnić akcję serca. Dzięki zawartej w owocach dużej zawartości witaminy C, ich jedzenie wpływa na poprawę ogólnej odporności, a wapń wzmacnia kości, mięśnie i nerwy.
Proponujemy przepis na pyszny włoski deser, jaki jadać można we włoskim Południowym Tyrolu.
Porcja dla czterech osób
Wykonanie
Wiśnie:
Czerwone wino gotować, aż do momentu, kiedy w garnku pozostanie jedna trzecia objętości. Dodać cukier, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon i zagotować. Dodać wiśnie i gotować na wolnym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do ochłodzenia.
Zapiekanka z mascarpone:
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, maka ziemniaczana, syropem z moreli i żółtkiem. Ubić białko z cukrem na sztywno. Masę serowa powoli wymieszać z ubitym białkiem. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Wiśnie z niewielka ilością sosu ułożyć w głębokich talerzach i przykryć masa serowa. Wstawić na ok. 1 minuty do rozgrzanego piekarnika, z włączonym podgrzewaniem od góry, aż do momentu, gdy ser delikatnie się zarumieni. Ozdabiamy lodami waniliowymi i listkami mięty. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Warianty:
Do przyrządzenia tego deseru można użyc truskawek, poziomek, malin, czarnej porzeczki, jak również mieszanych owoców leśnych, takich jak czarne jagody, borówki, czy jeżyny.
Porady
Mascarpone można zastąpić ricotta. Można dodać tez 3 łyżki porto. Deser można łączyć z lodami o innych smakach: doskonale pasują lody cynamonowe lub orzechowe. Sok z wiśni można podawać jako napój orzeźwiąjący z dodatkiem wody mineralnej, wina musującego lub wina białego. Deser jest równie smaczny bez zapiekania.
źródło suedtirol.info
PRZEPIS: Wiśnie zapiekane w mascarpone
Sezon na wiśnie jest krótki. Trzeba się więc spieszyć, bo to jedne z najbardziej wartościowych owoców.Potas zawarty w wiśniach pomaga utrzymać i wzmocnić akcję serca. Dzięki zawartej w owocach dużej zawartości witaminy C, ich jedzenie wpływa na poprawę ogólnej odporności, a wapń wzmacnia kości, mięśnie i nerwy.
Proponujemy przepis na pyszny włoski deser, jaki jadać można we włoskim Południowym Tyrolu.
Porcja dla czterech osób
- 400 g drylowanych wiśni
- ¼ l czerwonego wina
- 1 łyżka syropu z moreli lub innych owoców
- 1 żółtko
- 1 białko
- 30 g cukru
- lody waniliowe
- listki mięty
- 60 g cukru
- skórka z jednej cytryny
- skórka z jednej pomarańczy
- 3 goździki
- kawałek laski cynamonu
- 120 g sera mascarpone
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
Wykonanie
Wiśnie:
Czerwone wino gotować, aż do momentu, kiedy w garnku pozostanie jedna trzecia objętości. Dodać cukier, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon i zagotować. Dodać wiśnie i gotować na wolnym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do ochłodzenia.
Zapiekanka z mascarpone:
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, maka ziemniaczana, syropem z moreli i żółtkiem. Ubić białko z cukrem na sztywno. Masę serowa powoli wymieszać z ubitym białkiem. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Wiśnie z niewielka ilością sosu ułożyć w głębokich talerzach i przykryć masa serowa. Wstawić na ok. 1 minuty do rozgrzanego piekarnika, z włączonym podgrzewaniem od góry, aż do momentu, gdy ser delikatnie się zarumieni. Ozdabiamy lodami waniliowymi i listkami mięty. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Warianty:
Do przyrządzenia tego deseru można użyc truskawek, poziomek, malin, czarnej porzeczki, jak również mieszanych owoców leśnych, takich jak czarne jagody, borówki, czy jeżyny.
Porady
Mascarpone można zastąpić ricotta. Można dodać tez 3 łyżki porto. Deser można łączyć z lodami o innych smakach: doskonale pasują lody cynamonowe lub orzechowe. Sok z wiśni można podawać jako napój orzeźwiąjący z dodatkiem wody mineralnej, wina musującego lub wina białego. Deser jest równie smaczny bez zapiekania.
źródło suedtirol.info
0 comments: