Anzola,
W tym smacznym miejscu można poznać historię lodów, która według wielu źródeł ma sięgać roku 1800 przed naszą erą. Podobno wtedy w Mezopotamii zaczęto używać śniegu do chłodzenia napojów. Można tez oglądać dawne i dzisiejsze maszyny służące do wytwarzania mrożonych przysmaków. Lody to też sorbety. Nie brakuje więc opowieści o Katarzynie Medycejskiej, włoskiej księżnej żyjącej w XVI wieku. Właśnie ona wprowadziła zwyczaj robienia sorbetów.
Powstało pierwsze na świecie muzeum lodów
Miłośnicy lodów mogą być zadowoleni. We Włoszech, w miejscowości Anzola koło Bolonii, powstało pierwsze na świecie muzeum lodów.W tym smacznym miejscu można poznać historię lodów, która według wielu źródeł ma sięgać roku 1800 przed naszą erą. Podobno wtedy w Mezopotamii zaczęto używać śniegu do chłodzenia napojów. Można tez oglądać dawne i dzisiejsze maszyny służące do wytwarzania mrożonych przysmaków. Lody to też sorbety. Nie brakuje więc opowieści o Katarzynie Medycejskiej, włoskiej księżnej żyjącej w XVI wieku. Właśnie ona wprowadziła zwyczaj robienia sorbetów.
Oczywiście największą atrakcją w muzeum są pyszne degustacje lodów, które wytwarzane są na miejscu.
fot. Gelato Museum Carpigiani
[mappress mapid="75"]
0 comments: