Hiszpania,

Hiszpański sznyt, czyli Tortilla de patatas

18.2.13 Anonimowy 1 Comments

Hiszpańska kuchnia pełna jest prostych, chłopskich, skromnych potraw, powstałych z podstawowych i powszechnie dostępnych produktów. Taka właśnie jest tutejsza tortilla, zdecydowanie różniąca się od meksykańskich placków z mąki kukurydzianej również zwanych w ten sam sposób.
Hiszpańska tortilla to omlet z kawałkami ziemniaków i cebuli. Oryginalna tortilla de patatas jest wysokim omletem, który uzyskamy smażąc go na głębokiej patelni. Taką właśnie podaje się w niemal wszystkich hiszpańskich barach, często jako tapas. Można ją jadać na ciepło i na zimno. Smakuje wybornie.


fot. pojechanewakacje.pl

Tortilla de patatas - przepis

 

  • 6 jajek

  • 2 ziemniaki

  • 1 cebula

  • szczypta soli i pieprzu

  • 2 - 3 łyżki oliwy  do smażenia


Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy ziemniaki. Smażymy je na małym ogniu. Nie mają się zrumienić tylko stać się miękkie. Gdy takie będa, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie miękka, przekładamy całość do miski. Jajka, w osobnym naczyniu lekko mieszamy, dodając sól i pieprz i przelewamy do ziemniaków. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jajka zetną się od spodu. Patelnię przykrywamy dużym (większym od patelni) talerzem, przewracamy omlet na talerz, po czym zsuwamy go z powrotem na patelnię, by przyrumienił się z drugiej strony. Kroimy w ćwiartki lub ósemki.
Smacznego!

 

1 komentarz: