Hiszpania,
Hiszpańska tortilla to omlet z kawałkami ziemniaków i cebuli. Oryginalna tortilla de patatas jest wysokim omletem, który uzyskamy smażąc go na głębokiej patelni. Taką właśnie podaje się w niemal wszystkich hiszpańskich barach, często jako tapas. Można ją jadać na ciepło i na zimno. Smakuje wybornie.
Tortilla de patatas - przepis
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy ziemniaki. Smażymy je na małym ogniu. Nie mają się zrumienić tylko stać się miękkie. Gdy takie będa, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie miękka, przekładamy całość do miski. Jajka, w osobnym naczyniu lekko mieszamy, dodając sól i pieprz i przelewamy do ziemniaków. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jajka zetną się od spodu. Patelnię przykrywamy dużym (większym od patelni) talerzem, przewracamy omlet na talerz, po czym zsuwamy go z powrotem na patelnię, by przyrumienił się z drugiej strony. Kroimy w ćwiartki lub ósemki.
Smacznego!
Hiszpański sznyt, czyli Tortilla de patatas
Hiszpańska kuchnia pełna jest prostych, chłopskich, skromnych potraw, powstałych z podstawowych i powszechnie dostępnych produktów. Taka właśnie jest tutejsza tortilla, zdecydowanie różniąca się od meksykańskich placków z mąki kukurydzianej również zwanych w ten sam sposób.Hiszpańska tortilla to omlet z kawałkami ziemniaków i cebuli. Oryginalna tortilla de patatas jest wysokim omletem, który uzyskamy smażąc go na głębokiej patelni. Taką właśnie podaje się w niemal wszystkich hiszpańskich barach, często jako tapas. Można ją jadać na ciepło i na zimno. Smakuje wybornie.
fot. pojechanewakacje.pl
Tortilla de patatas - przepis
- 6 jajek
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- szczypta soli i pieprzu
- 2 - 3 łyżki oliwy do smażenia
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy ziemniaki. Smażymy je na małym ogniu. Nie mają się zrumienić tylko stać się miękkie. Gdy takie będa, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie miękka, przekładamy całość do miski. Jajka, w osobnym naczyniu lekko mieszamy, dodając sól i pieprz i przelewamy do ziemniaków. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jajka zetną się od spodu. Patelnię przykrywamy dużym (większym od patelni) talerzem, przewracamy omlet na talerz, po czym zsuwamy go z powrotem na patelnię, by przyrumienił się z drugiej strony. Kroimy w ćwiartki lub ósemki.
Smacznego!
Pyszna rzecz
OdpowiedzUsuń