Baklava,

Baklava - chorwacki przysmak

8.3.13 Anonimowy 8 Comments

Niektórzy są zdania, że baklava z Chorwacją niewiele ma wspólnego, że to przysmak turecki. I tak, i nie.



Rzeczywiście ociekające miodem i pełne orzechów ciasto pochodzi z Turcji, ale nie zapominajmy, że Turcy przez pół milenium panowali na Bałkanach.  Zostawili tam po sobie wiele dań, wśród nich słynne słodycze, które z czasem stały się lokalnymi deserami. Baklavę, poza Chorwacją, znajdziemy też w Albanii, Macedonii, Bośni, nawet Iranie.
Podstawą ciasta są cienkie listki ciasta filo (phyllo), zwanego na Bałkanach kora. Listkowe, delikatne ciasto poprzekładane jest orzechami włoskimi lub migdałami, bakaliami i miodem. Całość się zapieka, a potem kroi w romby, trójkąty, kwadraty... i polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. O liczbie kalorii lepiej nie myśleć.

W wypadku baklavy grzech łakomstwa można sobie wybaczyć.

8 komentarzy:

  1. Coś niesamowitego

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ciastka są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Tylko to strasznie slodkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłem w Turcji coś podobnego

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tak bardzo lubie, że zaczęłam robic w domu

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, tylko troche duzo kalorii

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest coś. Uwielbiam to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem naprawdę zadowolony polecam

    OdpowiedzUsuń