Baklava,
Rzeczywiście ociekające miodem i pełne orzechów ciasto pochodzi z Turcji, ale nie zapominajmy, że Turcy przez pół milenium panowali na Bałkanach. Zostawili tam po sobie wiele dań, wśród nich słynne słodycze, które z czasem stały się lokalnymi deserami. Baklavę, poza Chorwacją, znajdziemy też w Albanii, Macedonii, Bośni, nawet Iranie.
Podstawą ciasta są cienkie listki ciasta filo (phyllo), zwanego na Bałkanach kora. Listkowe, delikatne ciasto poprzekładane jest orzechami włoskimi lub migdałami, bakaliami i miodem. Całość się zapieka, a potem kroi w romby, trójkąty, kwadraty... i polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. O liczbie kalorii lepiej nie myśleć.
W wypadku baklavy grzech łakomstwa można sobie wybaczyć.
Baklava - chorwacki przysmak
Niektórzy są zdania, że baklava z Chorwacją niewiele ma wspólnego, że to przysmak turecki. I tak, i nie.Rzeczywiście ociekające miodem i pełne orzechów ciasto pochodzi z Turcji, ale nie zapominajmy, że Turcy przez pół milenium panowali na Bałkanach. Zostawili tam po sobie wiele dań, wśród nich słynne słodycze, które z czasem stały się lokalnymi deserami. Baklavę, poza Chorwacją, znajdziemy też w Albanii, Macedonii, Bośni, nawet Iranie.
Podstawą ciasta są cienkie listki ciasta filo (phyllo), zwanego na Bałkanach kora. Listkowe, delikatne ciasto poprzekładane jest orzechami włoskimi lub migdałami, bakaliami i miodem. Całość się zapieka, a potem kroi w romby, trójkąty, kwadraty... i polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. O liczbie kalorii lepiej nie myśleć.
W wypadku baklavy grzech łakomstwa można sobie wybaczyć.
Coś niesamowitego
OdpowiedzUsuńTe ciastka są pyszne
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Tylko to strasznie slodkie
OdpowiedzUsuńJadłem w Turcji coś podobnego
OdpowiedzUsuńJa tak bardzo lubie, że zaczęłam robic w domu
OdpowiedzUsuńPyszne, tylko troche duzo kalorii
OdpowiedzUsuńTo jest coś. Uwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuńJestem naprawdę zadowolony polecam
OdpowiedzUsuń