Alpy,
Co roku, po okresie zimowym organizm potrzebuje wzmocnienia i regeneracji. Najprostszym sposobem na uzupełnienie deficytów jest odpowiednia dieta. Oprócz tego „co” jemy, istotne jest by te produkty były wysokiej jakości. W Południowym Tyrolu/Südtirolu we włoskich Dolomitach jest to oczywiste, gdyż rolnictwo i gotowanie od zawsze odgrywaj tam dużą rolę. Regionalne produkty są efektem połączenia alpejskiej tradycji, szacunku dla środowiska i śródziemnomorskiej pasji do jedzenia.
Jakość produktu zależy przede wszystkim od metod upraw czy hodowli oraz sposobu przetwarzania. Prostota, zgodność z naturą oraz ścisła kontrola zwiększają prawdopodobieństwo, że produkt dostarczy maksimum swoich wartości. Czołowe są antyoksydanty, czyli naturalne substancje roślinne wspomagające mechanizmy obronne komórek i opóźniające ich starzenie się. Poza tym wpływają także pozytywnie na układ pokarmowy, gdyż pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych oraz ułatwiają wchłanianie substancji odżywczych. Antyoksydanty znajdują się w naprawdę wielu produktach, szczególnie w warzywach i owocach – bardzo bogate w nie są jabłka, których spożycie podnosi odporność organizmu. Kolejnym produktem zawierającym wiele drogocennych składników jest wino czerwone – znajdują się tam nie tylko polifenole, lecz i wiele witamin. Z kolei Speck, czyli wędzony udziec wieprzowy, obfituje głównie w proteiny. Jest doskonały dla tych, którzy chcą spożywać produkty lekkie, o niskiej zawartości węglowodanów.
Chrupiące i soczyste Jabłka z Południowego Tyrolu ChOG biorą swoje smakowite i zdrowotne właściwości m.in. z korzystnego położenia geograficznego i alpejsko-śródziemnomorskiego klimatu regionu, charakteryzującego się np. naprzemiennym występowaniem zimnych wiatrów północnych i ciepłych południowych. Dzięki powszechnej dostępności i walorom zdrowotnym, jabłka są świetnym i jednym z najprostszych uzupełnień kompletnej diety.
Istotnym elementem zrównoważonej diety jest także białko, dostarczane organizmowi głównie poprzez spożycie mięsa. W Południowym Tyrolu mięso było i jest bardzo ważną częścią diety. Dostarcza dużo energii - tak niezbędnej w górskim klimacie i częstym wysiłku fizycznym. Region od dawna słynie z produkowanego tam Speck’u, czyli wędzonego udźca wieprzowego. Jego walory odżywcze, umiarkowana wartość kaloryczna i wysoka zawartość białka sprawiają, że Speck z Południowego Tyrolu ChOG jest produktem wyjątkowym –nie tylko wartościowym, lecz i niezwykle smacznym. Różnorodne sposoby jego przyrządzenia sprawiają, że doskonale nadaje zarówno do przystawek, jak i dań głównych.
Zwyczaj podawania wina do różnych posiłków, przybyły do Polski z Francji i Włoch, staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Warto je podawać, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, lecz i zdrowotne – niewielki ilości tego trunku pozytywnie wpływają na nasz organizm. Istotne jest by było jak najbardziej naturalne i najwyższej jakości, takie jak znakomite Wina z Południowego Tyrolu DOC. Ich zróżnicowane walory zapachowo-smakowe sprawiają, najlepiej oddają charakter jednego z najlepszych obszarów winiarskich na świecie. Wśród południowotyrolskich odmian najbardziej znane są: Gewürztraminer, Schiava i Lagrein (trzy szczepy autochtoniczne), lecz także Pinot Bianco, Sauvignon i Pinot Nero. Wszystkie te wina łączą w sobie śródziemnomorski urok i północną subtelność, co wraz z niezwykłym środowiskiem w jakim powstają sprawia, że są niepowtarzalne. Dowodem jakości jest fakt, że 98% powierzchni uprawnej winnic jest objętych regulacją DOC. Wszystko to razem wzięte sprawia, że Południowy Tyrol pod względem win wiedzie absolutny prym we Włoszech.
W obecnych czasach konsumenci przywiązują coraz większą wagę do jakości kupowanej żywności, dlatego Unia Europejska wprowadziła system znakowania produktów, ułatwiający dokonywanie świadomych wyborów. Oznakowania te - ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz DOC (Denominazione di Origine Controllata) - wskazują m.in. na pochodzenie geograficzne, stosowanie tradycyjnych składników lub metod produkcji (również ekologicznych).
Kampania „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności”, w którym ww. południowotyrolskie produkty pełnią rolę ambasadorów jakości, jest realizowany we współpracy z Konsorcjum Producentów Jabłek z Południowego Tyrolu, Konsorcjum Ochrony Speck’u z Południowego Tyrolu i Związkiem Spółdzielni Winiarskich Południowego Tyrolu. Projekt jest finansowany przez Unię Europejską i Republikę Włoską, a realizowany we Włoszech, Niemczech, Czechach i Polsce.
Slow Food po włosku, czyli skarby Południowego Tyrolu
Jabłka, Wina i Speck z Południowego Tyrolu opatrzone unijną gwarancją pochodzenia, smaku i tradycji są gwarantem zdrowia. W tym włoskim rejonie każdy poczuje, co to jest prawdziwy Slow Food.Co roku, po okresie zimowym organizm potrzebuje wzmocnienia i regeneracji. Najprostszym sposobem na uzupełnienie deficytów jest odpowiednia dieta. Oprócz tego „co” jemy, istotne jest by te produkty były wysokiej jakości. W Południowym Tyrolu/Südtirolu we włoskich Dolomitach jest to oczywiste, gdyż rolnictwo i gotowanie od zawsze odgrywaj tam dużą rolę. Regionalne produkty są efektem połączenia alpejskiej tradycji, szacunku dla środowiska i śródziemnomorskiej pasji do jedzenia.
Jakość produktu zależy przede wszystkim od metod upraw czy hodowli oraz sposobu przetwarzania. Prostota, zgodność z naturą oraz ścisła kontrola zwiększają prawdopodobieństwo, że produkt dostarczy maksimum swoich wartości. Czołowe są antyoksydanty, czyli naturalne substancje roślinne wspomagające mechanizmy obronne komórek i opóźniające ich starzenie się. Poza tym wpływają także pozytywnie na układ pokarmowy, gdyż pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych oraz ułatwiają wchłanianie substancji odżywczych. Antyoksydanty znajdują się w naprawdę wielu produktach, szczególnie w warzywach i owocach – bardzo bogate w nie są jabłka, których spożycie podnosi odporność organizmu. Kolejnym produktem zawierającym wiele drogocennych składników jest wino czerwone – znajdują się tam nie tylko polifenole, lecz i wiele witamin. Z kolei Speck, czyli wędzony udziec wieprzowy, obfituje głównie w proteiny. Jest doskonały dla tych, którzy chcą spożywać produkty lekkie, o niskiej zawartości węglowodanów.
Chrupiące i soczyste Jabłka z Południowego Tyrolu ChOG biorą swoje smakowite i zdrowotne właściwości m.in. z korzystnego położenia geograficznego i alpejsko-śródziemnomorskiego klimatu regionu, charakteryzującego się np. naprzemiennym występowaniem zimnych wiatrów północnych i ciepłych południowych. Dzięki powszechnej dostępności i walorom zdrowotnym, jabłka są świetnym i jednym z najprostszych uzupełnień kompletnej diety.
Istotnym elementem zrównoważonej diety jest także białko, dostarczane organizmowi głównie poprzez spożycie mięsa. W Południowym Tyrolu mięso było i jest bardzo ważną częścią diety. Dostarcza dużo energii - tak niezbędnej w górskim klimacie i częstym wysiłku fizycznym. Region od dawna słynie z produkowanego tam Speck’u, czyli wędzonego udźca wieprzowego. Jego walory odżywcze, umiarkowana wartość kaloryczna i wysoka zawartość białka sprawiają, że Speck z Południowego Tyrolu ChOG jest produktem wyjątkowym –nie tylko wartościowym, lecz i niezwykle smacznym. Różnorodne sposoby jego przyrządzenia sprawiają, że doskonale nadaje zarówno do przystawek, jak i dań głównych.
Zwyczaj podawania wina do różnych posiłków, przybyły do Polski z Francji i Włoch, staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Warto je podawać, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, lecz i zdrowotne – niewielki ilości tego trunku pozytywnie wpływają na nasz organizm. Istotne jest by było jak najbardziej naturalne i najwyższej jakości, takie jak znakomite Wina z Południowego Tyrolu DOC. Ich zróżnicowane walory zapachowo-smakowe sprawiają, najlepiej oddają charakter jednego z najlepszych obszarów winiarskich na świecie. Wśród południowotyrolskich odmian najbardziej znane są: Gewürztraminer, Schiava i Lagrein (trzy szczepy autochtoniczne), lecz także Pinot Bianco, Sauvignon i Pinot Nero. Wszystkie te wina łączą w sobie śródziemnomorski urok i północną subtelność, co wraz z niezwykłym środowiskiem w jakim powstają sprawia, że są niepowtarzalne. Dowodem jakości jest fakt, że 98% powierzchni uprawnej winnic jest objętych regulacją DOC. Wszystko to razem wzięte sprawia, że Południowy Tyrol pod względem win wiedzie absolutny prym we Włoszech.
W obecnych czasach konsumenci przywiązują coraz większą wagę do jakości kupowanej żywności, dlatego Unia Europejska wprowadziła system znakowania produktów, ułatwiający dokonywanie świadomych wyborów. Oznakowania te - ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz DOC (Denominazione di Origine Controllata) - wskazują m.in. na pochodzenie geograficzne, stosowanie tradycyjnych składników lub metod produkcji (również ekologicznych).
Kampania „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności”, w którym ww. południowotyrolskie produkty pełnią rolę ambasadorów jakości, jest realizowany we współpracy z Konsorcjum Producentów Jabłek z Południowego Tyrolu, Konsorcjum Ochrony Speck’u z Południowego Tyrolu i Związkiem Spółdzielni Winiarskich Południowego Tyrolu. Projekt jest finansowany przez Unię Europejską i Republikę Włoską, a realizowany we Włoszech, Niemczech, Czechach i Polsce.
Speck ponad wszystko. Takiego jak w Tyrolu nie ma nigdzie
OdpowiedzUsuńPodobno sa tam zabiegi spa na bazie jabłek
OdpowiedzUsuńByłam tam raz o z pewnością wrócę
OdpowiedzUsuń