Alpy,
Krajobraz kulturowy gospodarki trzypiętrowej
Tradycja alpejskich regionów w Austrii zakłada stosowanie gospodarki trzypiętrowej. Krowy, cielęta, woły, owce i kozy spędzają na połaciach wysokich hal lato, wiosnę i jesień na niższych pastwiskach, na zimę natomiast powracają do zagród, w których mieszkają aż do wczesnego lata – mniej więcej do Zielonych Świątek. Jeśli pasterze mieli dobry rok
i bydło nie ucierpiało, krowy są odświętnie przystrajane i uroczyście pędzone do doliny.Tzw. „spędy bydła” lub też „uroczysty powrót bydła do zagród” przyciąga do Austrii każdego roku rzesze mieszkańców i przyjezdnych.Feria barw w regionalnej odsłonie
Powrotowi bydła do zagród towarzyszą dodatkowe imprezy: zabawy przy muzyce, regionalne przysmaki, konkursy, jarmarki, loterie pieniężne, wykłady na temat rolnictwa oraz specjalne programy dla dzieci. W niektórych regionach jeszcze przed rozpoczęciem powrotu bydła do zagród odbywają się wysoko w górach specjalne dziękczynne msze św. W innych regionach natomiast podczas spędu bydła zatrudnia się tzw. „wywoływacza” bydła, który pełni rolę mistrza ceremonii i odczytuje w regionalnym dialekcie np. numery owiec. W ten sposób gospodarze odnajdują należące do nich zwierzęta.
Tradycja wiecznie żywa
Obyczaj uroczystego powrotu bydła do zagród w niektórych regionach pozostaje od setek lat niezmienny. Np.
w Vorarlbergu, w Lesie Bregenckim tradycja ta jest pielęgnowana nieustannie w tej samej formie od ponad 400 lat.
Spędy bydła w Austrii 2013
KARYNTIA
14.09.2013 Spęd bydła w Bad Kleinkirchheim
Początek: od ok. godz. 11:00 pięknie przystrojone zwierzęta są pędzone w kierunku Bad Kleinkirchheim. Później wszystkich przybyłych gości czeka jeszcze zabawa przy muzyce, jarmark i ciekawy program dla dzieci.
GÓRNA AUSTRIA
08.09.2013 Spęd bydła z Kasberga, Grünau im Almtal
Niektóre punkty programu odbywają się jeszcze przed południem (msza w górach, spotkanie przy piwie). Ok. godziny 13:00 zaczyna się spęd pięknie przyozdobionego bydła do doliny. Potem w planie jest jeszcze program muzyczny
i degustacja regionalnych przysmaków.
ZIEMIA SALZBURSKA
07.09.2013 Uroczysty spęd bydła w St. Martin bei Lofer
Początek: ok. godz. 12:00 na głównym placu wsi. Wielka ludowa uroczystość z konnymi zaprzęgami, jarmarkiem rękodzieła, pokazem traktorów – oldtimerów i zabawą przy muzyce.
STYRIA
01.09.2013 Spęd bydła z Hochwechsel/Mönichwald
Przy akompaniamencie muzyki i w obecności wielu widzów bydło jest spędzane z pastwisk w pobliże schroniska Mönichwalder Schwaig, gdzie odbywają się główne uroczystości. Krowy ozdabia się wyłącznie prawdziwymi alpejskimi kwiatami (goryczka, wrzosiec, krwawnik).
TYROL
20. 09. 2013 Spęd bydła z Gramaialm (Pertisau)Dodatkowe informacje: wielkie święto z muzyką i jarmarkiem
VORARLBERG
19.09.2013 Spęd bydła i dzielenie stada w dolinie Kleinwalsertal
Początek: między godziną 09:30 i 12:30 przyozdobione wieńcami zwierzęta spotykają się na placu, gdzie następnie są dzielone na stada należące do poszczególnych gospodarzy. Przed ich przybyciem goście mają okazję dowiedzieć się ciekawych rzeczy na temat rolnictwa i pasterstwa w dolinie Walsertal. Na koniec odbywa się zabawa przy muzyce
i degustacja miejscowych specjałów.
Austria: uroczysty powrót bydła do zagród
Kolorowe, przyozdobione jodłowymi gałęziami i alpejskimi kwiatami powracają dostojnie do swoich domów. Na rogach przywiązane mają wstążki cekiny i lusterka, na szyjach dzwonki, których dźwięk ma odstraszać czyhające przy drodze demony.Krajobraz kulturowy gospodarki trzypiętrowej
Tradycja alpejskich regionów w Austrii zakłada stosowanie gospodarki trzypiętrowej. Krowy, cielęta, woły, owce i kozy spędzają na połaciach wysokich hal lato, wiosnę i jesień na niższych pastwiskach, na zimę natomiast powracają do zagród, w których mieszkają aż do wczesnego lata – mniej więcej do Zielonych Świątek. Jeśli pasterze mieli dobry rok
i bydło nie ucierpiało, krowy są odświętnie przystrajane i uroczyście pędzone do doliny.Tzw. „spędy bydła” lub też „uroczysty powrót bydła do zagród” przyciąga do Austrii każdego roku rzesze mieszkańców i przyjezdnych.Feria barw w regionalnej odsłonie
Powrotowi bydła do zagród towarzyszą dodatkowe imprezy: zabawy przy muzyce, regionalne przysmaki, konkursy, jarmarki, loterie pieniężne, wykłady na temat rolnictwa oraz specjalne programy dla dzieci. W niektórych regionach jeszcze przed rozpoczęciem powrotu bydła do zagród odbywają się wysoko w górach specjalne dziękczynne msze św. W innych regionach natomiast podczas spędu bydła zatrudnia się tzw. „wywoływacza” bydła, który pełni rolę mistrza ceremonii i odczytuje w regionalnym dialekcie np. numery owiec. W ten sposób gospodarze odnajdują należące do nich zwierzęta.
Tradycja wiecznie żywa
Obyczaj uroczystego powrotu bydła do zagród w niektórych regionach pozostaje od setek lat niezmienny. Np.
w Vorarlbergu, w Lesie Bregenckim tradycja ta jest pielęgnowana nieustannie w tej samej formie od ponad 400 lat.
Spędy bydła w Austrii 2013
KARYNTIA
14.09.2013 Spęd bydła w Bad Kleinkirchheim
Początek: od ok. godz. 11:00 pięknie przystrojone zwierzęta są pędzone w kierunku Bad Kleinkirchheim. Później wszystkich przybyłych gości czeka jeszcze zabawa przy muzyce, jarmark i ciekawy program dla dzieci.
GÓRNA AUSTRIA
08.09.2013 Spęd bydła z Kasberga, Grünau im Almtal
Niektóre punkty programu odbywają się jeszcze przed południem (msza w górach, spotkanie przy piwie). Ok. godziny 13:00 zaczyna się spęd pięknie przyozdobionego bydła do doliny. Potem w planie jest jeszcze program muzyczny
i degustacja regionalnych przysmaków.
ZIEMIA SALZBURSKA
07.09.2013 Uroczysty spęd bydła w St. Martin bei Lofer
Początek: ok. godz. 12:00 na głównym placu wsi. Wielka ludowa uroczystość z konnymi zaprzęgami, jarmarkiem rękodzieła, pokazem traktorów – oldtimerów i zabawą przy muzyce.
STYRIA
01.09.2013 Spęd bydła z Hochwechsel/Mönichwald
Przy akompaniamencie muzyki i w obecności wielu widzów bydło jest spędzane z pastwisk w pobliże schroniska Mönichwalder Schwaig, gdzie odbywają się główne uroczystości. Krowy ozdabia się wyłącznie prawdziwymi alpejskimi kwiatami (goryczka, wrzosiec, krwawnik).
TYROL
20. 09. 2013 Spęd bydła z Gramaialm (Pertisau)Dodatkowe informacje: wielkie święto z muzyką i jarmarkiem
VORARLBERG
19.09.2013 Spęd bydła i dzielenie stada w dolinie Kleinwalsertal
Początek: między godziną 09:30 i 12:30 przyozdobione wieńcami zwierzęta spotykają się na placu, gdzie następnie są dzielone na stada należące do poszczególnych gospodarzy. Przed ich przybyciem goście mają okazję dowiedzieć się ciekawych rzeczy na temat rolnictwa i pasterstwa w dolinie Walsertal. Na koniec odbywa się zabawa przy muzyce
i degustacja miejscowych specjałów.
0 comments: