kuchnia węgierska,
fot. PojechaneWakacje.pl
Dawniej langosze robiono na Węgrzech z ciasta chlebowego, pieczono nad ogniem w tradycyjnym piecu i podawano na śniadanie. Zresztą sama nazwa "lángos" pochodzi od węgierskiego słowa "lang" oznaczającego "płomień". Przez lata sposób przygotowania placków i receptura znacznie się zmieniły. Teraz smaży się je na głębokim tłuszczu i wykonuje z ziemniaków. Langosze tradycyjne podawane są ze śmietaną i startym serem, choć oczywiście można je dostać w wielu innych wersjach.
Jeśli nie macie możliwości, by wrócić na Węgry i zjeść oryginalnego langosza, zróbcie go samodzielnie.
PRZEPIS: Lángos
Składniki
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki dokładnie utłuc. Mąkę wsypać do miski i wlać drożdże z mlekiem, dodać ziemniaki, olej , sól i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopniowo resztę mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na patelnię wylać dużo oleju. Z wyrośniętego ciasta formować cienkie placki wielkości dłoni. Smażyć na wrzącym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Gotowe langosze możemy jeść ze śmietaną, sosem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem czy boczkiem. Smacznego!
[wysija_form id="1"]
PRZEPIS: Lángos - prawdziwy placek po węgiersku
Kochacie Węgry i tamtejsze przysmaki? Jeśli tak, z pewnością znacie oryginalny placek ziemniaczany, czyli lángos. Ten węgierski przysmak sprzedawany jest w ulicznych budkach i restauracjach. Wszędzie cieszy się wielką popularnością.fot. PojechaneWakacje.pl
Dawniej langosze robiono na Węgrzech z ciasta chlebowego, pieczono nad ogniem w tradycyjnym piecu i podawano na śniadanie. Zresztą sama nazwa "lángos" pochodzi od węgierskiego słowa "lang" oznaczającego "płomień". Przez lata sposób przygotowania placków i receptura znacznie się zmieniły. Teraz smaży się je na głębokim tłuszczu i wykonuje z ziemniaków. Langosze tradycyjne podawane są ze śmietaną i startym serem, choć oczywiście można je dostać w wielu innych wersjach.
Jeśli nie macie możliwości, by wrócić na Węgry i zjeść oryginalnego langosza, zróbcie go samodzielnie.
PRZEPIS: Lángos
Składniki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 ugotowane i utłuczone ziemniaki
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki oleju
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki dokładnie utłuc. Mąkę wsypać do miski i wlać drożdże z mlekiem, dodać ziemniaki, olej , sól i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopniowo resztę mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na patelnię wylać dużo oleju. Z wyrośniętego ciasta formować cienkie placki wielkości dłoni. Smażyć na wrzącym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Gotowe langosze możemy jeść ze śmietaną, sosem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem czy boczkiem. Smacznego!
[wysija_form id="1"]
Kto by pomyślał, że tak wygląda placek po węgiersku
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, ale strasznie tłusty ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, dość prosty
OdpowiedzUsuńPyszna sprawa, ale tłusta
OdpowiedzUsuńO proszę. To zaskakujące
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńTo się wiele osób zdziwi, że właśnie tak wygląda prawdziwy placek po węgiersku. Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWyglada mega smacznie
OdpowiedzUsuń