Austria,
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie:
Kawałki mięsa cielęcego dobrze wytłuc, lekko posolić. Tak przygotowane sznycle obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Sznycle należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi.
Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.
Sznycel wiedeński
Cieniutko rozbity kotlet cielęcy, wieprzowy lub drobiowy, frytowany w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa – powinna falować. Sznycel podawany jest tradycyjnie z sałatką kartoflaną lub ziemniakami z pietruszką, a do tego cytryna i borówki.Składniki (4 porcje):
- 4 kotlety cielęce
- sól
- mąka
- 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
- sucha bułka tarta
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Kawałki mięsa cielęcego dobrze wytłuc, lekko posolić. Tak przygotowane sznycle obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Sznycle należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi.
Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.
Dowiedz się, która karczma w Wiedniu jest mekką sznycla!
źródło austria.info
Pyszności
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, jak się robi tradycyjny wiedeński sznycel, super :D
OdpowiedzUsuńO tak, marzy mi się taka porcja
OdpowiedzUsuń