Austria,

Sznycel wiedeński

19.9.13 Anonimowy 3 Comments

Cieniutko rozbity kotlet cielęcy, wieprzowy lub drobiowy, frytowany w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa – powinna falować. Sznycel podawany jest tradycyjnie z sałatką kartoflaną lub ziemniakami z pietruszką, a do tego cytryna i borówki.




Składniki (4 porcje):

  • 4 kotlety cielęce

  • sól

  • mąka

  • 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody

  • sucha bułka tarta

  • olej lub masło klarowane do smażenia


Przygotowanie:

Kawałki mięsa cielęcego dobrze wytłuc, lekko posolić. Tak przygotowane sznycle obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Sznycle należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi.

Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.


Dowiedz się, która karczma w Wiedniu jest mekką sznycla!


źródło austria.info

3 komentarze: