Alpes,
Najnowsze wydanie przewodnika Michelin
W najnowszym wydaniu cenionego na całym świecie przewodnika gastronomicznego Michelin 2013 znajdziemy aż 20 restauracji z Południowego Tyrolu, którym w sumie przyznano 23 gwiazdki. Co roku regularnie rośnie liczba odznaczonych miejsc oraz samych gwiazdek. Dzięki temu Południowy Tyrol to region, który pod względem ilości gwiazdek, nie ma sobie równego w całych Włoszech. Tegoroczny przewodnik przyznał gwiazdkę dwóm nowym restauracjom:
• Tilia (w Dobbiaco/Toblach, w dolinie Alta Pusteria, szef kuchni: Chris Oberhammer)
• Alpes (w hotelu Bad Schörgau w Sarentino/Sarnthein, okolice Bolzano, szef kuchni: Egon Heiss)
Zostały także potwierdzone dotychczasowe południowotyrolskie gwiazdki, w tym restauracje, mogące się poszczycić dwiema gwiazdkami Michelin:
• St. Hubertus (hotel Rosa Alpina w San Cassiano/St. Kassian w regionie Alta Badia, szef kuchni: Norbert Niederkofler),
• Trenkerstube (hotel Castel w miejscowości Tirolo/Tirol okolice Merano, szef kuchni: Gerhard Wieser)
• Jasmin (w miejscowości Chiusa/Klausen, szef kuchni: Martin Obermarzoner).
Włoska kultura jedzenia
Podobnie do wszystkich Włochów, mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich. W rezultacie tą alpejsko-śródziemnomorską różnorodność widać w menu miejscowych restauracji, gdzie wszystkim posiłkom towarzyszy serdeczna atmosfera, niezależnie czy jest to przytulne górskie schronisko czy elegancka restauracja.
Smaki Południowego Tyrolu
Mieszanka smaków włoskich i alpejskich, którą tworzą lokalne przysmaki, to m.in. “Schlützkrapfen” (pierożki ravioli z ricottą i szpinakiem), knedle (ze speckiem, ze szpinakiem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (włoska potrawa z mąki kukurydzianej), Tirtlan (smażone w głębokim tłuszczu chrupkie ciasta faszerowane szpinakiem) oraz włoskie pasty. Nieodzownym elementem południowotyrolskiej kuchni są lokalne wina. Jest to jeden z najmniejszych regionów Włoch produkujących wino, jednak aż 98% z nich jest wyróżnionych znakiem jakości DOC (Denominazione di Origine Controllata). Dumą regionu są trzy autochtoniczne szczepy: Lagrein, Gewürztraminer i Schiava, regularnie nagradzanych “Trzema kieliszkami” (wł. “Tre Bicchieri” – nagroda przyznawana przez prestiżowy włoski przewodnik win "I vini d'Italia", wydawany przez Gambero Rosso oraz organizację Slow Food).
Jeszcze więcej gwiazdek Michelin w Południowym Tyrolu
Na niedawno opublikowanej nowej liście restauracji odznaczonych gwiazdką Michelin, znalazło się 20 restauracji z Południowego Tyrolu(Südtirolu). Razem zgromadziły 23 gwiazdki., co jest kolejnym rekordem regionu! Do grupy wyróżnionych miejsc dołączyły dwie nowe restauracje: Tilia w Dobbiaco oraz Alpes w Sarentino.Najnowsze wydanie przewodnika Michelin
W najnowszym wydaniu cenionego na całym świecie przewodnika gastronomicznego Michelin 2013 znajdziemy aż 20 restauracji z Południowego Tyrolu, którym w sumie przyznano 23 gwiazdki. Co roku regularnie rośnie liczba odznaczonych miejsc oraz samych gwiazdek. Dzięki temu Południowy Tyrol to region, który pod względem ilości gwiazdek, nie ma sobie równego w całych Włoszech. Tegoroczny przewodnik przyznał gwiazdkę dwóm nowym restauracjom:
• Tilia (w Dobbiaco/Toblach, w dolinie Alta Pusteria, szef kuchni: Chris Oberhammer)
• Alpes (w hotelu Bad Schörgau w Sarentino/Sarnthein, okolice Bolzano, szef kuchni: Egon Heiss)
Zostały także potwierdzone dotychczasowe południowotyrolskie gwiazdki, w tym restauracje, mogące się poszczycić dwiema gwiazdkami Michelin:
• St. Hubertus (hotel Rosa Alpina w San Cassiano/St. Kassian w regionie Alta Badia, szef kuchni: Norbert Niederkofler),
• Trenkerstube (hotel Castel w miejscowości Tirolo/Tirol okolice Merano, szef kuchni: Gerhard Wieser)
• Jasmin (w miejscowości Chiusa/Klausen, szef kuchni: Martin Obermarzoner).
Włoska kultura jedzenia
Podobnie do wszystkich Włochów, mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich. W rezultacie tą alpejsko-śródziemnomorską różnorodność widać w menu miejscowych restauracji, gdzie wszystkim posiłkom towarzyszy serdeczna atmosfera, niezależnie czy jest to przytulne górskie schronisko czy elegancka restauracja.
Smaki Południowego Tyrolu
Mieszanka smaków włoskich i alpejskich, którą tworzą lokalne przysmaki, to m.in. “Schlützkrapfen” (pierożki ravioli z ricottą i szpinakiem), knedle (ze speckiem, ze szpinakiem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (włoska potrawa z mąki kukurydzianej), Tirtlan (smażone w głębokim tłuszczu chrupkie ciasta faszerowane szpinakiem) oraz włoskie pasty. Nieodzownym elementem południowotyrolskiej kuchni są lokalne wina. Jest to jeden z najmniejszych regionów Włoch produkujących wino, jednak aż 98% z nich jest wyróżnionych znakiem jakości DOC (Denominazione di Origine Controllata). Dumą regionu są trzy autochtoniczne szczepy: Lagrein, Gewürztraminer i Schiava, regularnie nagradzanych “Trzema kieliszkami” (wł. “Tre Bicchieri” – nagroda przyznawana przez prestiżowy włoski przewodnik win "I vini d'Italia", wydawany przez Gambero Rosso oraz organizację Slow Food).
0 comments: