Bolo de Mel,
Boże Narodzenie na Maderze
W grudniu Madera błyszczy. Dla mieszkańców portugalskiej wyspy Boże Narodzenie ma bardzo wyjątkowe i szczególne znaczenie. To dla nich najważniejsza pora roku, a święta obchodzone są w duchu tradycji, z radością i entuzjazmem.
Tysiące lampek oświetlają Funchal, stolicę portugalskiej wyspy. Niemal wszyscy zrobili już zakupy na najsłynniejszym targu w mieście podczas Nocy na Targu (Noite do Mercado). W świąteczny nastrój wprawia szopka stawione w centralnym punkcie Funchal.
Kolacja 24 grudnia znaczne różni się od polskiej. Tego dnia maderczycy jedzą najczęściej rosół i różne dania mięsne. W pierwszy dzień Świąt na stołach pojawia się lokalny przysmak z marynowanej wieprzowiny tj. carne de vinho-e-álhos duszone z winem i czosnkiem lub nadziewany indyk. Nie może zabraknąć deserów, jednym z nich jest Bolo de Mel, ciasto na miodzie z bakaliami, które w smaku przypomina polski piernik. Wszystko okraszone lokalnym winem - maderą.
Wspaniała wyspa, piękna, kolorowa
OdpowiedzUsuńMoże w przyszłym roku uda się spędzić tam Sylwestra
OdpowiedzUsuń