Co jeść w Norwegii,
Ribbe: pieczony boczek, zazwyczaj serwowany z kiszoną kapustą i gotowanymi ziemniakami, świąteczne kiełbaski, klopsiki i sos. Ulubiona potrawa spożywana w sześciu na dziesięć domów, głównie w Trøndelag i Norwegii Wschodniej.
Popularne świąteczne potrawy w Norwegii
W okresie świąt Bożego Narodzenia wybór tradycyjnych dań i lokalnych przysmaków jest w Norwegii wyjątkowo duży. Oto niektóre z nich.
Popularne potrawy świąteczne
Ribbe: pieczony boczek, zazwyczaj serwowany z kiszoną kapustą i gotowanymi ziemniakami, świąteczne kiełbaski, klopsiki i sos. Ulubiona potrawa spożywana w sześciu na dziesięć domów, głównie w Trøndelag i Norwegii Wschodniej.
Pinnekjøtt: solone i suszone, a czasami wędzone żeberka jagnięce. Dawniej gotowane na gałązkach brzozy, stąd pochodzi ich nazwa. Podawane z kiełbaskami i gotowanymi ziemniakami i purée z brukwi. Druga co do popularności potrawa wigilijna przede wszystkim wśród mieszkańców zachodniego wybrzeża.
Lutefisk: sztokfisz zmiękczony w wodzie i ługu (dawniej metoda służąca do przechowywania ryby), potem gotowany, a czasami przyrządzany na grillu. Zazwyczaj podawany jest z ziemniakami, bekonem, purée z groszku i musztardą. Wprawdzie ta ciekawa ryba jest tradycyjnie głównym posiłkiem podczas uczty w okresie świąt Bożego Narodzenia, to zdobywa coraz większą popularność i sezon podawania jej do stołu wydłuża się.
Indyk: w Boże Narodzenie także indyk gości w niektórych norweskich domach, podobnie jak w wielu innych krajach. Z nadzieniem lub bez. Zwykle podawany z brukselką, kalafiorem, jabłkami, winogronami lub suszonymi śliwkami, a nawet z sałatką Waldorf, w sosie z porto.
Dorsz: spożywanie świeżego dorsza w czasie uczty wigilijnej ma długą tradycję, zwłaszcza wzdłuż wybrzeża Norwegii Południowej. Ryba gotowana w posolonej wodzie i podawana z gotowanymi ziemniakami, warzywami korzennymi i sosem z czerwonego wina.
Świąteczna szynka: spożywana nie tylko podczas wigilijnej uczty, ta świąteczna szynka zazwyczaj znajduje się na stole w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Można ją serwować na zimno lub upieczoną.
Stek wieprzowy: w okresie świątecznym niektórzy Norwegowie lubią także uraczyć się stekiem wieprzowym. Zwykle podawane z czerwoną kapustą, gotowanymi ziemniakami i sosem. Dodatkowo można podać marchewkę i brokuły.
Christmas sausage: świąteczna kiełbasa z mięsa wieprzowego, czasami przygotowana z goździkami, ziarnami gorczycy, imbirem i/ lub gałką muszkatołową, często podawana jako dodatek do ribbe.
Medisterkaker: smażona mielona wieprzowina i kluseczki. Jeszcze jeden popularny dodatek do ribbe. O ile coś zostanie, resztki podaje się to do spożycia następnego dnia.
Kålrotstappe: purée z brukwi zazwyczaj podawane z pinnekjøtt.
Småkaker: tradycja nakazuje, aby na świątecznym stole znalazło się siedem różnych ciasteczek, i wszystkie powinny być przygotowane w domu, chociaż dzisiejsze zabiegane rodziny często decydują się na zakup gotowych. Pepperkake (ludzik z piernika) jest chyba najbardziej popularnym ciastkiem.
Multekrem: deser z moroszek i bitej śmietany.
Kransekake: popularne ciasto migdałowe w kształcie pierścienia, które pojawia się w Norwegii na każdą ważną okazję – także w święta Bożego Narodzenia. Ciasto składa się z 18 warstw, układanych po kolei od największej do najmniejszej w kształt stożka. Zwykle ozdobione miniaturowymi norweskimi flagami.
Lutefisk: sztokfisz zmiękczony w wodzie i ługu (dawniej metoda służąca do przechowywania ryby), potem gotowany, a czasami przyrządzany na grillu. Zazwyczaj podawany jest z ziemniakami, bekonem, purée z groszku i musztardą. Wprawdzie ta ciekawa ryba jest tradycyjnie głównym posiłkiem podczas uczty w okresie świąt Bożego Narodzenia, to zdobywa coraz większą popularność i sezon podawania jej do stołu wydłuża się.
Indyk: w Boże Narodzenie także indyk gości w niektórych norweskich domach, podobnie jak w wielu innych krajach. Z nadzieniem lub bez. Zwykle podawany z brukselką, kalafiorem, jabłkami, winogronami lub suszonymi śliwkami, a nawet z sałatką Waldorf, w sosie z porto.
Dorsz: spożywanie świeżego dorsza w czasie uczty wigilijnej ma długą tradycję, zwłaszcza wzdłuż wybrzeża Norwegii Południowej. Ryba gotowana w posolonej wodzie i podawana z gotowanymi ziemniakami, warzywami korzennymi i sosem z czerwonego wina.
Świąteczna szynka: spożywana nie tylko podczas wigilijnej uczty, ta świąteczna szynka zazwyczaj znajduje się na stole w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Można ją serwować na zimno lub upieczoną.
Stek wieprzowy: w okresie świątecznym niektórzy Norwegowie lubią także uraczyć się stekiem wieprzowym. Zwykle podawane z czerwoną kapustą, gotowanymi ziemniakami i sosem. Dodatkowo można podać marchewkę i brokuły.
Przystawki
Christmas sausage: świąteczna kiełbasa z mięsa wieprzowego, czasami przygotowana z goździkami, ziarnami gorczycy, imbirem i/ lub gałką muszkatołową, często podawana jako dodatek do ribbe.
Medisterkaker: smażona mielona wieprzowina i kluseczki. Jeszcze jeden popularny dodatek do ribbe. O ile coś zostanie, resztki podaje się to do spożycia następnego dnia.
Kålrotstappe: purée z brukwi zazwyczaj podawane z pinnekjøtt.
Coś słodkiego
Småkaker: tradycja nakazuje, aby na świątecznym stole znalazło się siedem różnych ciasteczek, i wszystkie powinny być przygotowane w domu, chociaż dzisiejsze zabiegane rodziny często decydują się na zakup gotowych. Pepperkake (ludzik z piernika) jest chyba najbardziej popularnym ciastkiem.
Multekrem: deser z moroszek i bitej śmietany.
Kransekake: popularne ciasto migdałowe w kształcie pierścienia, które pojawia się w Norwegii na każdą ważną okazję – także w święta Bożego Narodzenia. Ciasto składa się z 18 warstw, układanych po kolei od największej do najmniejszej w kształt stożka. Zwykle ozdobione miniaturowymi norweskimi flagami.
Riskrem: kaszka ryżowa z bitą śmietaną i podawana z czerwonym sosem (z jagodami).
Marzipan: marcepan to popularny norweski świąteczny przysmak. Polany czekoladą marcepan to ulubiony deser, ale można kupić kolorowy marcepan i w domu przygotować marcepan według własnych preferencji co do jego kształtu.
Aquavit: norweska wódka. Z ziemniaków, o smaku ziołowym uzyskanym dzięki takim ziołom jak kminek, anyżek, koper włoski i ogrodowy oraz kolendra. Doskonały dodatek do świątecznego jedzenia.
Gløgg: norweskie grzane wino, z dodatkiem migdałów i rodzynek do smaku może mieć lepką konsystencję w przeciwieństwie do znanej w innych krajach wersji ziołowej.
Juleøl: wiele norweskich browarów wypuszcza na rynek specjalne piwo na święta. Trochę słabsze niż normalne pełne jasne, piwo świąteczne często zawiera przyprawy i ma okazjonalną etykietę.
Julebrus: napój gazowany, w kolorze czerwonym lub żółtym, popularny wśród norweskich dzieci o tej porze roku.
źródło visitnorway.com
Marzipan: marcepan to popularny norweski świąteczny przysmak. Polany czekoladą marcepan to ulubiony deser, ale można kupić kolorowy marcepan i w domu przygotować marcepan według własnych preferencji co do jego kształtu.
Świąteczne napoje
Aquavit: norweska wódka. Z ziemniaków, o smaku ziołowym uzyskanym dzięki takim ziołom jak kminek, anyżek, koper włoski i ogrodowy oraz kolendra. Doskonały dodatek do świątecznego jedzenia.
Gløgg: norweskie grzane wino, z dodatkiem migdałów i rodzynek do smaku może mieć lepką konsystencję w przeciwieństwie do znanej w innych krajach wersji ziołowej.
Juleøl: wiele norweskich browarów wypuszcza na rynek specjalne piwo na święta. Trochę słabsze niż normalne pełne jasne, piwo świąteczne często zawiera przyprawy i ma okazjonalną etykietę.
Julebrus: napój gazowany, w kolorze czerwonym lub żółtym, popularny wśród norweskich dzieci o tej porze roku.
źródło visitnorway.com
0 comments: