Churros - tradycyjny hiszpański przysmak (przepis)
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego. Serwowany jest na ciepło z gorącą czekoladą, zwykle w porze śniadania lub ub sprzedawane wprost z ulicy przez przydrożnych handlarzy. Ciasto jest przyjemnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.Przepis na churros
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka do herbaty oliwy
- cukier
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wodę, szczyptę soli oraz łyżeczkę oliwy wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy woda z dodanymi składnikami się zagotuje wsypujemy mąkę szybko mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta. Czekamy aż ostygnie, nadajemy kształt i smażymy z dwóch stron na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Odsączmy z oleju, posypujemy cukrem i od razu serwujemy. Smacznego!
źródło spain.info
Pyszne!
OdpowiedzUsuń