Dolina Charlotty: Mistrzostwa Europy i Polski BBQ (barbecue)
Każdy miłośnik weekendowego grillowania powinien być obecny podczas tegorocznych Mistrzostw Europy i Polski BBQ (barbecue), które będą niepowtarzalną okazją do nauki grillowania, poprzez obserwację zawodników startujących w zawodach.Będzie to pokaz wiedzy i umiejętności kulinarnych prezentowany przez 45 międzynarodowych i polskich teamów. Każdy z nich składa się z czterech członków, którzy przygotują konkursowe dania z podanych składników jakimi są: drób, wieprzowina, wołowina, ryba oraz deser i sos BBQ (dwa ostatnie tworzone samodzielnie z produktów własnych). Cała trudność polega na właściwej kombinacji temperatury i dymu, z którymi zmagać się będą zawodnicy pod czujnym okiem jury. Na przygotowanie dań konkursowych każda ekipa ma 1 godzinę.
Różnica pomiędzy grillowaniem a barbecue – specjalnością Amerykanów – jest znacząca. Głównym aspektem jest umieszczenie ognia w grillu oraz czas trwania przygotowania dania. W barbecue bardzo istotną sprawę odgrywa umiejscowienie źródła temperatury, która musi być ściśle określona i kontrolowana. Czas obróbki cieplnej jest długi lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa przesiąkniętego aromatycznym dymem. Grillowanie natomiast jest szybszą formą przyrządzania dań na „dużym ogniu”.
Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich a z 60-cioma jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów.
Mistrzostwa Polski BBQ – Smoker odbywają się raz do roku na takich samych zasadach jak Mistrzostwa Europy. Przez ostatnie dwa lata organizowane były w Żninie pod patronatem WBQA. W 2013 roku startowało 8 zespołów, a zwycięzcą została drużyna z Warszawy „Polish BBQ Team”, który zaprezentuje się podczas Mistrzostw Europy w Dolinie Charlotty w czerwcu 2014 roku. Impreza w Żninie zgromadziła 15 tys. widzów.
Podczas wydarzenia odbywać się będą koncerty licznych zespołów oraz konkursy dla publiczności. Jeden z nich to konkurs „Kusiciela”. Pięć polskich teamów przygotuje dania, które ocenią widzowie oddając głos w postaci żetonu dla wybranej drużyny. To niepowtarzalna okazja, aby wczuć się w rolę sędziego. Pod koniec imprezy wyłoniona zostanie ekipa z największą liczbą zdobytych żetonów.
Pierwszego dnia wszystkie teamy zaprezentują się na paradzie mającej miejsce w Ustce, podczas której wraz z flagami kraju i swoimi fanami przemaszerują ulicami nadmorskiego kurortu.
Kolejne dni obfitować będą w liczne rozrywki na terenie Doliny Charlotty. Koncerty, konkursy, skoki na MegaBag to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych przez organizatora.
Podczas trzydniowej imprezy z przyjemnością zapraszamy na koncerty polskich oraz zagranicznych gwiazd, które gościć będziemy już wkrótce w Amfiteatrze Doliny Charlotty. Niezapomnianych doznań muzycznych dostarczą nam występy Eweliny Lisowskiej i Patrycji Markowskiej, natomiast w podróż o międzynarodowym brzmieniu zabiorą Państwa gwiazdy o światowym formacie – Sandra oraz Jennifer Rush.
PROGRAM
Czwartek 19 czerwca 2014 r.
- 14.00 – 16.00 – rejestracja teamów Mistrzostw Polski i Mistrzostw Europy, przydział i budowa stanowisk konkursowych
- 16.00 – 17.00 – odprawa kapitanów drużyn konkursowych i losowanie drużyn do konkursu „Kusiciela”
- 17.00 – 18.00 – pobranie towaru do zawodów i konkursów „Kusiciela”
- 18.00 – 20.00 – parada w Ustce
- 20.00 – 22.00 – wspólna kolacja dla teamów i gości
Piątek 20 czerwca 2014 r.
- 11.00 – 20.00 – konkurs „Kusiciela”
- 12.00 – 13.00 – szkolenie, odprawa i przysięga Jury MP i ME
- 14.00 – 16.00 – szkolenie z technik BBQ dla teamów
- 20.00 – występ artystki Eweliny Lisowskiej
- 22.00 – gwiazda wieczoru – Sandra
Sobota 21 czerwca 2014 r.
- 10.00 – danie narodowe
- 11.00 – danie nr 1 – ryba
- 12.00 – danie nr 2 – kurczak
- 13.00 – danie nr 3 – żeberka wieprzowe
- 14.00 – danie nr 4 – wieprzowina
- 15.00 – danie nr 5 – wołowina
- 16.00 – deser
- 19.00 – rozstrzygnięcie konkursu, wręczenie nagród oraz zamknięcie imprezy
- 20.00 – występ artystki Patrycji Markowskiej
- 22.00 – gwiazda wieczoru – Jennifer Rush
źródło bbq.charlotta.pl
0 comments: