Austria co jeść,
Składniki na nadzienie:
Przygotowanie:
Wsypać mąkę do naczynia, posolić. Dolać ciepłej wody do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść i odstawić na pół godziny. Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść i pozostawić do wystygnięcia. Czosnek i cebulę drobno posiekać i przyrumienić na maśle, na złocisty kolor. Ziemniaki przełożyć do naczynia, dodać cebulę i czosnek, pieprz, sól oraz zioła. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką formować i wycinać dość spore kółka. Formować pierożki, ugniatając rogi w taki sposób, by powstał warkocz. Zagotować garnek wody, wrzucać pierogi do wrzącej wody i gotować aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem lub skwarkami i zieloną sałatą.
Austria: Kärntner Kasnudeln - pierogi z Karyntii (przepis)
Kärntner Kasnudeln to karynckie pierogi wypełnione smakowitym farszem z ziemniaków, ziół, cebuli, czosnku oraz świeżego pieprzu.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- ciepła woda
- sól
Składniki na nadzienie:
- 500 g ziemniaków
- 750 g twarogu
- 12 g masła
- 20-30 g mięty
- 15 g trybuli (Anthriscus Pers.)
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wsypać mąkę do naczynia, posolić. Dolać ciepłej wody do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść i odstawić na pół godziny. Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść i pozostawić do wystygnięcia. Czosnek i cebulę drobno posiekać i przyrumienić na maśle, na złocisty kolor. Ziemniaki przełożyć do naczynia, dodać cebulę i czosnek, pieprz, sól oraz zioła. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką formować i wycinać dość spore kółka. Formować pierożki, ugniatając rogi w taki sposób, by powstał warkocz. Zagotować garnek wody, wrzucać pierogi do wrzącej wody i gotować aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem lub skwarkami i zieloną sałatą.
0 comments: