Austria: tradycyjne specjały w Dolinie Stubai

15.12.14 Anonimowy 0 Comments

W zimie przytulne, alpejskie schroniska tętnią życiem. Narciarze wpadają tu na poranną rozgrzewkę przy kawie, pożywny obiad w południe czy wieczorne spotkanie w gronie znajomych. W miłej, gościnnej atmosferze można skosztować tyrolskich potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów.

Schlick2000_Sennjochhuette_72dpi_web  austria chata stok jedzenie TVB Stubai Tirol TYROL KOLACJA_AndreSchoenherr_Hut family_72dpi_web
Dolina Stubai ma ponad 40 restauracji w różnym stylu: rustykalne chaty oferujące solidne porcje, eleganckie restauracje z wyrafinowaną kuchnią oraz bary i kluby z après-ski. Poniżej kilka propozycji najlepszych miejsc.
Tradycyjna, alpejska kuchnia
Zimowy urlop w Dolinie Stubai nie byłby kompletny bez odwiedzin w tradycyjnym, drewnianym schronisku. Te przytulne chaty z nastrojowym kominkiem (otwarte od rana do południa, czasem także wieczorem) oferują typową kuchnię austriacką: różnego rodzaju knedle, serowe kluski Spätzle z sałatką colesław, wieprzowe żeberka z chlebem czosnkowym Knoblauchbrot, puszysty i słodki omlet z rodzynkami – Kaiserschmarrn czy też Schnaps „na dobre trawienie”. Często, przygotowując potrawy, kucharze korzystają ze składników pochodzących z własnego gospodarstwa lub od lokalnych producentów, np. sera, masła czy ziół.
Charakterystyczną atmosferę mają stare chaty Sennjochhütte oraz Zirmachalm (na Schlick 2000), których menu widnieje na drewnianych tablicach przybitych do fasady budynku.

Stubai Glacier LODOWIEC kaiserschmarrn AUSTRIA eye5_ChristophSchoech_Gamsgarten Schneekristall_01_72dpi_web

Kaiserschmarrn
Dodatkową zaletą schronisk jest ich lokalizacja: blisko stoków, wyciągów narciarskich i torów saneczkowych, dzięki czemu dni zimowego urlopu można wykorzystać w pełni, nie tracąc czasu na zjazd do doliny. A jeśli ktoś zasiedzi się z przyjaciółmi przy grzańcu lub na nocnej jeździe na sankach, może zostać tu na nocleg (np. w Schlicker Alm).

Wyszukane potrawy na wysokim poziomie
Restauracja Schaufelspitz, położona na lodowcu Stubai na imponującej wysokości 2900 m n.p.m. (dojeżdża tu kolejka Eisgrat), oferuje wykwintne potrawy, przygotowane w nowoczesny, autorski sposób, oraz wytrawne wina. W menu znajdują się takie przysmaki, jak comber z sarniny, czarna świnia iberyjska - Iberisches Schwarzfußschwein, czy nowatorska wersja pyz z chleba i wędzonego boczku – Speckknödel. Do tego obszerna lista win: głównie austriackich, ale można tu też znaleźć trunki ze światowej klasyki oraz cenione, rzadkie likiery i brandy.

Schlick2000_AndreSchoenherr_Food_02_72dpi_web knedle austria

Speckknödel
Nad wysoką jakością dań trzyma pieczę szef kuchni David Kostner. To dzięki niemu restauracja już po raz trzeci otrzymała kucharski toczek, oznaczenie przyznawane przez najbardziej renomowany austriacki przewodnik kulinarny Gault Millau. Schaufelspitz jest więc najwyżej położoną restauracją w Alpach z takim wyróżnieniem.
Dobrą okazją, do odwiedzenia tego miejsca jest noc smakoszy Dine & Wine (9 oraz 10 stycznia 2015 r.), podczas której podawane jest 6-daniowe menu degustacyjne ze starannie dobranymi winami. W tym roku będzie można spróbować m.in. duszonej łopatki jelenia z kaszką polenta bramata, grzybami i korzeniem trybuli w sosie z czarnej porzeczki i szalotki oraz tartę pomidorową z serem Pecorino, mascarpone, rukolą i gotowanym moszczem winogronowym. Koszt udziału dla jednej osoby wynosi 135 EUR.
W Dolinie Stubai kuchnię gourmet serwuje restauracja Hubertusstube oraz Gondel w hotelu Jagdhof w Neustift. Ta ostatnia jest dość ekskluzywna, bo może pomieścić tylko 6 osób. W swojej ofercie ma serowe i czekoladowe fondue.

Après-ski pod gwieździstym niebem

lodowiec Stubai Glacier_eye5_ChristophSchoech_Gamsgarten Schneekristall_03_72dpi_web
Wieczory après-ski odbywają się zarówno w pubach w ośrodkach narciarskich, jak i w dolinie. 
Do wyboru są bary „pod parasolem”, takie jak ten przy restauracji Brugger Alm oraz Jochgeierbar przy schronisku Schlicker Alm (Schlick 2000), bar przy hotelu Mutterberg (dolna stacja kolejki na lodowiec Stubai) czy w Mieders (dolna stacja kolejki Serles). Popularny jest także pub Schlussliacht w Fulpmes przy dolnej stacji kolejki Kreuzjoch, gdzie można spróbować tyrolskiej kiełbasy wędzonej na zimno – Kaminwurz czy też alzackiej odmiany pizzy – Flammkuchen.
Ciekawym miejscem na après-ski jest niedawno wybudowany Schneekristall Pavillon przy restauracji Zur Goldenen Gams (stacja Gamsgarten, lodowiec Stubai). Ten przeszklony bar może pomieścić do 140 osób, a jego dach - przy ładnej pogodzie - składany jest do połowy, co umożliwia podziwianie okolicznych szczytów.

* * *
DOLINA STUBAI - najpiękniejsza dolina Alp

Austriacka Dolina Stubai (Dolina Sztubajska) jest oddalona zaledwie o 20 minut drogi od Innsbrucku, stolicy kraju związkowego Tyrol. Ma dobre połączenie komunikacyjne z Niemcami, Szwajcarią, Włochami (autostrada przez przełęcz Brenner) oraz innymi regionami Austrii. Dolina Stubai ma długość 35 kilometrów i jest otoczona 80 lodowcami oraz 109 trzytysięcznikami. Pięć najważniejszych miejscowości to Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders i Schönberg.

Dolina Stubai (Dolina Sztubajska) oferuje doskonałe warunki do spędzenia zimowego urlopu zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Potwierdziła to redakcja przewodnika narciarskiego ADAC SkiGuide, która kilkakrotnie uhonorowała Dolinę Stubai tytułem „najbardziej przyjaznego rodzinie regionu narciarskiego w Alpach“.

Lodowiec Stubai, jeden z największych w Austrii, gwarantuje obecność śniegu na stokach od października do czerwca. Na gości czekają doskonale przygotowane trasy zjazdowe w czterech ośrodkach narciarskich: na lodowcu Stubai, w Schlick 2000 w Fulpmes, w rodzinnym centrum Serlesbahnen przy Mieders oraz w Elferbergbahn przy Neustift.

0 comments: