Przepis: Poncz z Południowego Tyrolu
Adwent w Południowym Tyrolu to czas niezwykły. Małe i proste rzeczy cieszą, pozwalając przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia. Poncz pomarańczowo-jabłkowy (z dodatkiem alkoholu lub bez) pozwala poczuć ten niesamowity czas. Oto przepis:POTRZEBUJESZ...
- 10 pomarańczy
- 4 cytryn
- 1 laskę cynamonu
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- 800 g cukru
- 1 litr jasnego lub ciemnego rumu
- 1 butelkę Alto Adige Pinot Bianco
Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn. Pokrój imbir w paski. Dorzuć pozostałe składniki i doprowadź do wrzenia, następnie odcedź. Dolej odpowiednią ilość wrzącej wody. Podawaj na gorąco.
Bezalkoholowy ponch jabłkowy
Przyprawy jak powyżej. Doprowadź do wrzenia 2 litry soku jabłkowego wymieszanego z sokiem z 4 cytryn.
0 comments: