EUROPA,
Makaroniki przyrządza się głównie z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Delikatne ciastka piecze się w niskiej temperaturze. W zależności od czasu pieczenia i użytych składników mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Samo przygotowanie delikatnych ciastek nie jest proste. Do ich przygotowania w domowych warunkach potrzebne są duże zapasy cierpliwości, optymizmu, intuicji i szczęścia.
ml
Makaroniki - przysmak prosto z Paryża
Uwagę przyciągają przyjemnymi kolorami i delikatnym smakiem. Świat je kocha, a w Polsce dopiero się zadomawiają.
fot. travelerdeluxe.pl |
okrągłe
ciasteczka zajmują już zasłużone miejsce w popkulturze. - See more at:
http://ewawojciechowska.pl/miejsca-i-smaki/makaroniki-slynne-francuskie-ciasteczka/#sthash.DF3dyMI7.dpuf
okrągłe
ciasteczka zajmują już zasłużone miejsce w popkulturze. - See more at:
http://ewawojciechowska.pl/miejsca-i-smaki/makaroniki-slynne-francuskie-ciasteczka/#sthash.DF3dyMI7.dpuf
okrągłe
ciasteczka zajmują już zasłużone miejsce w popkulturze. - See more at:
http://ewawojciechowska.pl/miejsca-i-smaki/makaroniki-slynne-francuskie-ciasteczka/#sthash.DF3dyMI7.dpufDziś okrągłe ciastka zajmują zasłużone miejsce w popkukturze, jednak kiedy powstały, były pożywieniem dla biedaków. Z czasem zasmakowały zamożniejszym grupom ludności, szlachcie, królom. Historia mówi, że w XVI wieku Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II przywiozła je z Włoch do Francji. Francuzi wypromowali delikatne ciastka dlatego właśnie z tym krajem je dzisiaj kojarzymy.
To bez wątpienia wykwintny i elegancki deser. Na przestrzeni wieków zmieniał się wygląd i skład makaroników. Kiedy powstały były zwykłymi ciastkami zrobionymi z cukru, białek i zmielonych migdałów.
Dopiero sto lat temu zaczęto przekładać je
delikatnym kremem. Na taki pomysł urozmaicenia smaku wpadli właściciele cukierni Ladurée, założonej w 1862 r. Dziś to najsłynniejsza i najbardziej prestiżowa cukiernia we Francji, a makaroniki należą do jej najbardziej rozpoznawalnych wyrobów.Makaroniki przyrządza się głównie z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Delikatne ciastka piecze się w niskiej temperaturze. W zależności od czasu pieczenia i użytych składników mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Samo przygotowanie delikatnych ciastek nie jest proste. Do ich przygotowania w domowych warunkach potrzebne są duże zapasy cierpliwości, optymizmu, intuicji i szczęścia.
ml
Pyszne ciastka
OdpowiedzUsuńPyszne, idealne na romantyczne spotkanie
OdpowiedzUsuń