Festiwal kulinarny Peixe em Lisboa,
Znany i lubiany festiwal kulinarny w Lizbonie – Peixe em Lisboa (Lisbon Fish and Flavours), podczas którego prezentowane są innowacyjne dania na bazie ryb i owoców morza yo dobra okazja do tego, by w relaksującej atmosferze spędzić czas z przyjaciółmi i rodziną.
Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Praça do Comércio, zwanym też Terreiro do Paço) będzie można zobaczyć pokazy kulinarne w wykonaniu cenionych, krajowych i zagranicznych szefów kuchni (m.in. Eleny Arzak, Pino Cuttaia, Rui Silvestre, Diego Gallegos), wziąć udział w kursie gotowania, spróbować specjalnie dobranych win, a na targu Mercado Gourmet spróbować i kupić choć kilka z prawie 500 produktów, takich jak ryby, oliwa, wina, dżemy, sery czy tradycyjne słodycze. Podczas festiwalu odbędzie się również konkurs na najlepszą „pastel de nata”, czyli tradycyjną, lizbońską babeczkę z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem, posypaną cynamonem. O ten prestiżowy tytuł będą walczyć najlepsze lizbońskie cukiernie. Dodatkowo 10 znanych restauracji w Lizbonie i okolicy będzie oferowało (od godziny 12 do północy) specjalne menu degustacyjne w cenie od 4 do 12 euro. Na liście znajduje się m.in. restauracja José Avillez, IBO, KIKO a nawet Arola i Midori z hotelu Penha Longa w Sintrze.
Jednodniowa wejściówka na festiwal to koszt 15 euro (w cenie jest degustacja dań i wina oraz udział w kursie gotowania), dzieci do lat 12 – wstęp wolny (www.peixemlisboa.com).
Termin
7 – 17 kwietnia
Warto zobaczyć:
• Pastéis de Belém (Rua de Belém 84-92) – jedyna cukiernia w Portugalii, która zna oryginalny przepis na kultowe, lizbońskie ciastko – „pastel de Belém”, wszystkie inne, podobne babeczki mogą nazywać się jedynie „pastel de nata”. Miejsce to łatwo rozpoznać po długiej, wijącej się na zewnątrz kolejce klientów (pasteisdebelem.pt),
• Klasztor Hieronimitów (Mosteiro Dos Jéronimos) – to tutaj powstał przepis na słynną babeczkę. Klasztor jest wotum dziękczynnym za udany powrót ekspedycji wysłanej do Indii, dzięki której Portugalia mogła rozpocząć zyskowny handel przeprawami ze Wschodu (m.in. cynamonem), jest też świetnym przykładem ozdobnego stylu manuelińskiego w architekturze, dzięki czemu został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO (www.mosteirojeronimos.pt),
• Café Restaurante Martinho da Arcada (Praça do Comercio 3) – kawiarnia i jednocześnie restauracja, często odwiedzana przez cenionego poetę modernizmu Fernando Pessoa, który niejednokrotnie tworzył tu swoje wiersze. Warto spróbować bica (tak nazywają w Lizbonie expresso) (www.martinhodaarcada.pt).
Portugalia: Festiwal kulinarny Peixe em Lisboa
Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Praça do Comércio, zwanym też Terreiro do Paço) będzie można zobaczyć pokazy kulinarne w wykonaniu cenionych, krajowych i zagranicznych szefów kuchni (m.in. Eleny Arzak, Pino Cuttaia, Rui Silvestre, Diego Gallegos), wziąć udział w kursie gotowania, spróbować specjalnie dobranych win, a na targu Mercado Gourmet spróbować i kupić choć kilka z prawie 500 produktów, takich jak ryby, oliwa, wina, dżemy, sery czy tradycyjne słodycze. Podczas festiwalu odbędzie się również konkurs na najlepszą „pastel de nata”, czyli tradycyjną, lizbońską babeczkę z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem, posypaną cynamonem. O ten prestiżowy tytuł będą walczyć najlepsze lizbońskie cukiernie. Dodatkowo 10 znanych restauracji w Lizbonie i okolicy będzie oferowało (od godziny 12 do północy) specjalne menu degustacyjne w cenie od 4 do 12 euro. Na liście znajduje się m.in. restauracja José Avillez, IBO, KIKO a nawet Arola i Midori z hotelu Penha Longa w Sintrze.
Jednodniowa wejściówka na festiwal to koszt 15 euro (w cenie jest degustacja dań i wina oraz udział w kursie gotowania), dzieci do lat 12 – wstęp wolny (www.peixemlisboa.com).
Termin
7 – 17 kwietnia
Warto zobaczyć:
• Pastéis de Belém (Rua de Belém 84-92) – jedyna cukiernia w Portugalii, która zna oryginalny przepis na kultowe, lizbońskie ciastko – „pastel de Belém”, wszystkie inne, podobne babeczki mogą nazywać się jedynie „pastel de nata”. Miejsce to łatwo rozpoznać po długiej, wijącej się na zewnątrz kolejce klientów (pasteisdebelem.pt),
• Klasztor Hieronimitów (Mosteiro Dos Jéronimos) – to tutaj powstał przepis na słynną babeczkę. Klasztor jest wotum dziękczynnym za udany powrót ekspedycji wysłanej do Indii, dzięki której Portugalia mogła rozpocząć zyskowny handel przeprawami ze Wschodu (m.in. cynamonem), jest też świetnym przykładem ozdobnego stylu manuelińskiego w architekturze, dzięki czemu został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO (www.mosteirojeronimos.pt),
• Café Restaurante Martinho da Arcada (Praça do Comercio 3) – kawiarnia i jednocześnie restauracja, często odwiedzana przez cenionego poetę modernizmu Fernando Pessoa, który niejednokrotnie tworzył tu swoje wiersze. Warto spróbować bica (tak nazywają w Lizbonie expresso) (www.martinhodaarcada.pt).
0 comments: