Boże Narodzenie,
Już kilka tygodni przed Gwiazdką w centrach handlowych można usłyszeć melodie wprowadzające w świąteczny nastrój. Trudno wyobrazić sobie wybieranie prezentów, ich pakowanie czy pieczenie ciast bez nucenia pod nosem kultowego "Last Christmas" zespołu Wham! Jak się okazuje, w ostatnim tygodniu przed Wigilią, ta piosenka rozbrzmiewa miliony razy w domach na całym świecie. Przy świątecznym stole większość wybiera kolędy. W Polsce najbardziej znana kolęda to „Cicha noc”.
Zegarki i pierścionki wiszące na najdroższej na świecie choince to jeden z pomysłów na promocję hotelu i zachwycenie swoich gości.
700 kg indyka na francuskim świątecznym stole
Jak głosi znane przysłowie: Co kraj to obyczaj. Można je z powodzeniem odnieść również do świątecznych zwyczajów kulinarnych. Wędzony łosoś, ostrygi, indyk, brukselka i pasztet strasburski – między innymi te potrawy pojawiają się na świątecznych stołach w dużych ilościach. Aż 49 proc. Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego wieczoru bez dań rybnych. Pudding to słynny bożonarodzeniowy angielski smakołyk. W czasie świąt Brytyjczycy zjadają aż 25 milionów tego tradycyjnego dania. Amerykanie nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez szynki. W Stanach Zjednoczonych z na rodzinnych stołach królują również pokaźnych rozmiarów indyki, których zjada się tam w czasie świąt aż 22 miliony.
We Francji na wigilijnym stole królują owoce morza, m.in. ostrygi, i ryby. Trudno jednak wyobrazić sobie francuskie Boże Narodzenie bez przysmaku większości mieszkańców tego kraju, czyli pasztetu straszburskiego – kultowego foie gras. Francuzi każde danie spożywają wraz z odpowiadającym mu winem, a wigilijną kolację rozpoczynają od toastu wznoszonego kieliszkiem szampana. Francuzi w czasie świąt spożywają w ciągu jednej minuty aż 270 kg ostryg, 700 kg indyka i 97 kg pasztetu, a to jeszcze nie wszystko.
Więcej informacji na temat świąt w liczbach można znaleźć na stronie HRS
Boże Narodzenie na świecie - od tradycji do komercji
Aż 79 proc. Australijczyków uważa święta za komercyjne. Miliardy euro na przedświąteczne zakupy wydają w sieci m.in. Niemcy i Włosi. Brytyjczycy w święta Bożego Narodzenia pamiętają również o swoich pupilach, których chętnie obdarowują upominkami. Co jeszcze warto wiedzieć o świętach w różnych zakątkach świata?fot. Travelerdeluxe.pl |
Już kilka tygodni przed Gwiazdką w centrach handlowych można usłyszeć melodie wprowadzające w świąteczny nastrój. Trudno wyobrazić sobie wybieranie prezentów, ich pakowanie czy pieczenie ciast bez nucenia pod nosem kultowego "Last Christmas" zespołu Wham! Jak się okazuje, w ostatnim tygodniu przed Wigilią, ta piosenka rozbrzmiewa miliony razy w domach na całym świecie. Przy świątecznym stole większość wybiera kolędy. W Polsce najbardziej znana kolęda to „Cicha noc”.
Zegarki i pierścionki wiszące na najdroższej na świecie choince to jeden z pomysłów na promocję hotelu i zachwycenie swoich gości.
Gdyby święty Mikołaj chciał odwiedzić w wigilijny wieczór wszystkie
kraje na świecie, w każdym mógłby spędzić maksymalnie 7 minut…
700 kg indyka na francuskim świątecznym stole
Jak głosi znane przysłowie: Co kraj to obyczaj. Można je z powodzeniem odnieść również do świątecznych zwyczajów kulinarnych. Wędzony łosoś, ostrygi, indyk, brukselka i pasztet strasburski – między innymi te potrawy pojawiają się na świątecznych stołach w dużych ilościach. Aż 49 proc. Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego wieczoru bez dań rybnych. Pudding to słynny bożonarodzeniowy angielski smakołyk. W czasie świąt Brytyjczycy zjadają aż 25 milionów tego tradycyjnego dania. Amerykanie nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez szynki. W Stanach Zjednoczonych z na rodzinnych stołach królują również pokaźnych rozmiarów indyki, których zjada się tam w czasie świąt aż 22 miliony.
We Francji na wigilijnym stole królują owoce morza, m.in. ostrygi, i ryby. Trudno jednak wyobrazić sobie francuskie Boże Narodzenie bez przysmaku większości mieszkańców tego kraju, czyli pasztetu straszburskiego – kultowego foie gras. Francuzi każde danie spożywają wraz z odpowiadającym mu winem, a wigilijną kolację rozpoczynają od toastu wznoszonego kieliszkiem szampana. Francuzi w czasie świąt spożywają w ciągu jednej minuty aż 270 kg ostryg, 700 kg indyka i 97 kg pasztetu, a to jeszcze nie wszystko.
Więcej informacji na temat świąt w liczbach można znaleźć na stronie HRS
0 comments: