Grecja,
Punktem wyjścia stały się dla autora badania przeprowadzone ponad pół wieku temu. Wykazały, one że tradycyjna dieta oraz tryb życia wyspiarzy przyczyniają się nie tylko do ich długowieczności, ale też poczucia szczęścia i spełnienia. Najniższa śmiertelność, długa średnia życia i niska zapadalność na poważniejsze choroby kazały postawić pytanie, czy sekret Kreteńczyków da się przenieść do innych krajów?
- "Badanie siedmiu krajów", które ujawniło wyjątkową długowieczność mieszkańców greckiej wyspy, jest dość szeroko znane – mówi Głombiowski. – Podobnie jak wynikające z niego zalecenia dietetyczne. Moja podróż na Kretę nie miała więc na celu ich odkrycia. Chciałem raczej poszukać odpowiedzi na pytanie, co przez te kilkadziesiąt lat się zmieniło. Interesowało mnie, czy ten Święty Graal naszej nieśmiertelności wymknął się nam z rąk.
"Zaklęcie podróżne" nie jest typowym reportażem, ani pozycją kucharską (choć o jedzeniu jest w niej sporo). To książka podróżnicza, daleko jednak wykraczająca poza typową relację z odwiedzanych miejsc. Zwyczaje kulinarne wyspiarzy stały się dla autora pretekstem do poszukiwania źródła szczęścia, ale też do zmierzenia się z poczuciem ulotności i zagadkowości losu. Ta opowieść, ilustrowana bogato nastrojowymi czarno-białymi zdjęciami, jest próbą uchwycenia istoty ludzkiego życia. Miejsca, spotkani ludzie, ich opowieści, historia, religia kreślą obraz wyspy, prowokując do rozmyślań o podróżowaniu, byciu w drodze oraz szukaniu własnego miejsca i cenie, jaką się za nie płaci.
Właśnie tak smakuje Kreta
Kreta, grecka wyspa pogrążona w posezonowym spokoju nie rozczarowuje. Wręcz przeciwnie, odkrywa dużo więcej niż w czasie, gdy zalewa ją fala turystów. Pozwala poznawać się powoli, bez pośpiechu. Smakować i rozkochać się w sobie.Książka "Zaklęcie podróżne. Kreta do kuchni" |
"Zaklęcie podróżne. Kreta do kuchni", najnowsza książka Michała Obst Głombiowskiego, to opowieść o tym, jak smakuje Kreta. Oraz o poszukiwaniu na greckiej wyspie sposobu na długie, udane życie.
Punktem wyjścia stały się dla autora badania przeprowadzone ponad pół wieku temu. Wykazały, one że tradycyjna dieta oraz tryb życia wyspiarzy przyczyniają się nie tylko do ich długowieczności, ale też poczucia szczęścia i spełnienia. Najniższa śmiertelność, długa średnia życia i niska zapadalność na poważniejsze choroby kazały postawić pytanie, czy sekret Kreteńczyków da się przenieść do innych krajów?
- "Badanie siedmiu krajów", które ujawniło wyjątkową długowieczność mieszkańców greckiej wyspy, jest dość szeroko znane – mówi Głombiowski. – Podobnie jak wynikające z niego zalecenia dietetyczne. Moja podróż na Kretę nie miała więc na celu ich odkrycia. Chciałem raczej poszukać odpowiedzi na pytanie, co przez te kilkadziesiąt lat się zmieniło. Interesowało mnie, czy ten Święty Graal naszej nieśmiertelności wymknął się nam z rąk.
"Zaklęcie podróżne" nie jest typowym reportażem, ani pozycją kucharską (choć o jedzeniu jest w niej sporo). To książka podróżnicza, daleko jednak wykraczająca poza typową relację z odwiedzanych miejsc. Zwyczaje kulinarne wyspiarzy stały się dla autora pretekstem do poszukiwania źródła szczęścia, ale też do zmierzenia się z poczuciem ulotności i zagadkowości losu. Ta opowieść, ilustrowana bogato nastrojowymi czarno-białymi zdjęciami, jest próbą uchwycenia istoty ludzkiego życia. Miejsca, spotkani ludzie, ich opowieści, historia, religia kreślą obraz wyspy, prowokując do rozmyślań o podróżowaniu, byciu w drodze oraz szukaniu własnego miejsca i cenie, jaką się za nie płaci.
- Michał Obst Głombiowski
- Zaklęcie podróżne. Kreta od kuchni
- Wydawnictwo Dolnośląskie
- Rok wydania: 2017
Michał Obst Głombiowski |
0 comments: