chlebek bananowy przepis,
Składniki
Proste ciasto bananowe z orzechami
Banany, cynamon i orzechy - czy może być przyjemniejsze dla podniebienia połączenie? Ciasto (lub jak kto woli chlebek) bananowe wymyślono w Stanach Zjednoczonych. Wypiek nie dość, że jest pyszny, jest też szybki w przygotowaniu. Idealny do zrobienia, gdy nie mamy czasu, zaskoczą nas goście, albo po prostu nie posiadamy zdolności kulinarnych Karola Okrasy czy Magdy Gessler.
Składniki
- 3 duże (lub 4 małe) dojrzałe banany
- 200 g masła (lub oleju kokosowego)
- 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru (ew. dwie łyżki stewii lub ksylitol)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich, ew. żurawiny
Sposób przygotowania
Masło (lub olej kokosowy) i masło orzechowe
rozpuszczamy. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski.
Do suchych składników dodajemy cukier, rozpuszczony tłuszcz z masłem
kokosowym i rozgniecione widelcem na kawałki banany. Wszystko razem
mieszamy, dodajemy orzechy lub żurawinę. Wkładamy do formy (klasycznej keksówki), najlepiej
silikonowej i pieczemy 50 minut w 180 st. C.
Smacznego!
0 comments: