EUROPA,
Hiszpania | Pintxos - ikona kuchni baskijskiej
Chcecie dobrze zjeść w Hiszpanii? Wybierzcie się do Kraju Basków. Słynne pintxos to ikona kuchni baskijskiej, o której mówi się, że to wysokiej jakości kuchnia w miniaturze. Pintxos w swojej ofercie mają najwięksi, o światowej renomie, kucharze Kraju Basków i Hiszpanii, między innymi: Juan Mari Arzak, Martín Berasategui czy Pedro Subijana. Polecamy wizytę w ich restauracjach.
Gastronomiczny wypad do San Sebastián. Taras w La Perla © San Sebastián
|
Jeśli szukasz miejsca, w którym mógłbyś przeżyć intensywne doznania kulinarne, to jest nim Gipuzkoa, w Kraju Basków, na samej północy Hiszpanii. Szefowie kuchni o światowej renomie, jak Juan Mari Arzak, Martín Berasategui czy Pedro Subijana, wybrali tę ziemię, by stworzyć tutaj swoje restauracje. Będąc tam, możesz spróbować słynnych pintxos (wysokiej jakości kuchnię w miniaturze), zwiedzić tradycyjne wytwórnie cydru, poznać słynną stolicę San Sebastián… Jest to proste w realizacji, gdyż została dla Ciebie stworzona cała seria Wypadów Gastronomicznych, w których wszystko zostało zorganizowane. Chciałbyś się dowiedzieć, które to?
San Sebastián, gastronomiczny cel podróży
Wypad Gourmet „Kuchnia baskijska” proponuje skosztowanie menu tradycyjnej kuchni o uwspółcześnionych daniach.
Terytorium „pintxos”
Podczas
Wypadu “San Sebastián z Pintxos” profesjonalny przewodnik
towarzyszy w znanych lokalach Starego Miasta, byś mógł skosztować jego
kuchni w miniaturze. Możesz również wybrać „Szlak pintxos” po miejskich
barach.
Wolisz samodzielnie przygotować menu? Podczas „Warsztatów pintxos”
będziesz mógł stworzyć swoje pintxos w rybackiej wiosce San Juan, pięć
minut od San Sebastián.
Świat wytwórni cydru
Wzięcie
udziału w produkcji cydru w Guipuzkoa to wspaniałe doświadczenie
kulinarne i kulturalne. Ludzie siadają przy dużych, drewnianych stołach,
jedzą dorsza, stek, ser i marmoladę z pigwy z orzechami oraz oczywiście
piją cydr bezpośrednio z kupelas (drewnianych beczek). A gdy ktoś jest
spragniony, podnosi się z okrzykiem: Txotx! Ciekawe, prawda? Przeżyj to
podczas Wypadu „Świat Jabłka”, gdzie oprócz jedzenia w wytwórni cydru
otrzymasz paczkę produktów i zwiedzisz z przewodnikiem Muzeum Cydru
„Sagardoetxea”.
Produkty jakościowe w wyjątkowych miejscach
Inne
opcje: wypady, by zwiedzić piwnice popularnego wina białego Txakoli,
trasy po Idiazabal, by poznać i degustować jego słynny ser, lub
zwiedzanie popularnego targowiska w Ordizia.Większość tych wycieczek obejmuje zakwaterowanie i dodatkowe atrakcje,
jak zwiedzanie z przewodnikiem w języku hiszpańskim, angielskim i
francuskim.
57 yrs old Engineer I Cale Hucks, hailing from Arborg enjoys watching movies like "World of Apu, The (Apur Sansar)" and Beekeeping. Took a trip to Madara Rider and drives a Ferrari 512. skocz do tych gosci
OdpowiedzUsuń