Dr Irena Eris Tasty Stories,
Naszą relację z pierwszej odsłony projektu Dr Irena Eris Tasty Stories znajdziecie tu -> Tasty Stories na Wzgórzach Dylewskich. Historie pisane smakiem
Dr Irena Eris Tasty Stories to projekt przybliżający gościom Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz wszystkim miłośnikom dobrej kuchni, najlepszych lokalnych producentów współpracujących z Hotelami SPA oraz utalentowanych kucharzy, spod ręki których wychodzą smakowite dania wykonane z najlepszych, lokalnych oraz sezonowych produktów. Głównym motywem spajającym wszystkie tegoroczne historie było hasło „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”, a bohaterkami filmowych portretów części warmińsko-mazurskiej zostały kobiety. I nie był to przypadek, bowiem szefową kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest kobieta, Agnieszka Wilbrandt, od 12 lat związana z Restauracją Oranżeria. O swoim życiu, codziennych emocjach, relacjach z partnerami, o źródle sukcesów, ale i porażek kobiet w kulinarnych świecie obok Agnieszki Wilbrandt opowiedziały: Małgorzata Sójka, szef cukierni, pracująca 10. rok w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie i lokalne producentki, których produkty trafiają do hotelowej kuchni - Joanna Walkiewicz prowadząca z mężem ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze oraz Helena Wróblewska i Izabela Ciesielska, matka i córka - właścicielki hodowli kóz i serowarni. Ich przepisy na ulubione dania, które stały się inspiracją dla szefowych kuchni do stworzenia menu finałowej Kolacji „One”. Bohaterki choć różnią się od siebie – pochodzeniem, wiekiem, tradycją rodzinną czy profesją – to łączy je zamiłowanie do tego, co robią oraz fascynacja światem kuchni. Ta, będąc wynikiem życiowych doświadczeń i odwołaniem się do własnych korzeni, daje poczucie bezpieczeństwa, pozwala na wyrażenie siebie, określa tożsamość, a co najważniejsze, łączy przy stole.
Weekend rozpoczął się w piątek 19. października otwartą kolacją plenerową w urokliwej Rybakówce położonej nad stawem, nieopodal hotelu. Była to okazja do zaprezentowania najlepszych lokalnych producentów i ich wyrobów oraz sentymentalnych spotkań z obecnymi bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories i z ubiegłego roku m.in. z Jarosławem Parolem z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej oraz Pawłem Błażewiczem z Browaru Kormoran. Goście próbowali m.in. pasztet z boczku, paprykarzem ze szczupaka i jadalnymi kwiatami Mariusza Kusia, rogaliki i babki dyniowe Małgorzaty Sójki, o nadzwyczajnej słodyczy ostatnie truskawki z gospodarstwa Joanny Walkiewicz, wyjątkowe sery i twarogi kozie z gospodarstwa „Nad Arem”, quiche ziemniaczany z rybą i warzywami, pierogi z kaszą owsianą, pieczone mięsa, wędzone ryby, domowe pieczywo z różnych mąk czy dania z ognia przygotowane przez gościnnie gotujących szefów Janusza Myjaka (z krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris) oraz Marcina Sołtysa (Filipa 18).
W świecie kobiecej kuchni obok precyzji, dokładności znaczącą rolę odgrywają emocje. Twórcy projektu próbując odpowiedzieć na pytania – co decyduje o sukcesie kulinarnym kobiet? Czy kobiety gotują inaczej? Jak odnajdują się w tym zdominowanym przez mężczyzn świecie? Jaki wpływ ma „babska natura” na smak dań? - postanowili nie ograniczać się do polskich realiów, ale posłuchać głosów kobiet z całego świata. Dlatego, w sobotnie przedpołudnie, zaprosili gości hotelu oraz przedstawicieli mediów do obejrzenia dokumentu „Boginie jedzenia” w reżyserii Francuzki Vérane Frédiani. Pochodzące z mocno zróżnicowanych środowisk i różnych zakątków ziemi charyzmatyczne szefowe kuchni i cukierni, sommelierki oraz barmanki opowiadały o regułach rządzących światem gastronomii i o tym, co wnoszą do niego jako kobiety.
O tym, że z podobnymi problemami mamy do czynienia w Polsce, opowiadały podczas dyskusji prowadzonej przez Lucynę Zembowicz z Films For Food (dystrybutor filmu) trzy szefowe kuchni – Agnieszka Wilbrandt, pierwsza kobieta na takim stanowisku w historii Hoteli SPA Dr Irena Eris; Sylwia Stachyra, założycielka CookShe i tegoroczna zwyciężczyni programu Top Chef Polska, pochodząca z Lublina prawniczka, która podążyła drogą swojej pasji i zdobyła w Wielkiej Brytanii staranne kulinarne wykształcenie oraz Mariola Monczak, wrocławianka, od 17 lat związana z Restauracją Pod Papugami, obecnie jako szef kuchni, uczestniczka programu Top Chef, której misją jest nie tylko własny rozwój, ale i edukacja młodzieży w dziedzinie gastronomii.
W sobotni wieczór rozświetliły się wnętrza Gospody Sielanka, gdzie rozpoczęła się Kolacja „One”. Mocnym akcentem na początek kolacji była wytrawna wariacja na temat ptysia z kozim sercem, świeżą truskawką i kozim serem. Do tego Ca’ di Rajo, Epsilon PINK Extra Dry z włoskiego regionu Veneto, pierwsze z doskonałych win serwowanych przez sommeliera Krzysztofa Królczyka z Wineonline, partnera kolacji. Kolejne pozycje z ośmiodaniowego menu były równie zaskakujące, pięknie podane oraz profesjonalnie zaserwowane. Goście delektowali się między innymi sielawą faszerowaną rakami podaną z kawiorem ze ślimaka, kotletem schabowym z koźliny oraz policzkami z sandacza. Kolejną niespodziankę sprawił poczęstunek, na oczyszczenie kubków smakowych, imperialnym porterem bałtyckim „Imperial Prunum” dosmaczonego śliwką Suska Sechlońska, z Browaru Kormoran.
Każdemu daniu towarzyszyły filmowe opowieści tegorocznych bohaterek Dr Irena Eris Tasty Stories i doskonały wine pairing. A do urokliwej atmosfery wieczoru przyczyniła wysmakowana scenografia nawiązująca do leśnych inspiracji, stworzona przez Martę Szostek i Martę Kondratowską z Supergirls Do Design. Elegancką zastawę stołową, zapewniła firma Gastro Magic, a o komfort gości przy stołach zadbała firma Rent Design. Oficjalnym zakończeniem kolacji były podziękowania i gorące brawa dla wszystkich, którzy przyczynili się do realizacji drugiej edycji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Bo to przecież wspólny sukces szefowych kuchni, również zaproszonych do współpracy, serwisu kelnerskiego, całej obsługi hotelu oraz partnerów tego przedsięwzięcia. Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim gościom obecnym podczas Weekendu z Kolacją „One” oraz gminie Ostróda, głównemu partnerowi projektu, za wsparcie i wiarę w jego rolę i moc w promowaniu kultury, tradycji i dziedzictwa kulinarnego tego pięknego i czystego ekologicznie regionu.
Dr Irena Eris Tasty Stories. Smak łączy przy stole
Wzruszenie, niedowierzanie i podziw - takie emocje towarzyszyły daniom serwowanym przez trzy wyjątkowe kobiety, szefowe kuchni - Agnieszkę Wilbrandt, Sylwię Stachyrę i Mariolę Monczak podczas Kolacji „One”.
Wydarzenie odbyło się w ostatnią sobotę października br. w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, kończąc tym samym smakowity weekend oraz drugą część kolejnej odsłony cyklicznego projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Przez dwa dni gościom hotelu towarzyszyły pokazy filmowe, degustacje lokalnych produktów, gotowanie m.in. na ogniu, spotkania z bohaterami filmowych „tasty stories” i z szefowymi kuchni.
Naszą relację z pierwszej odsłony projektu Dr Irena Eris Tasty Stories znajdziecie tu -> Tasty Stories na Wzgórzach Dylewskich. Historie pisane smakiem
fot. DrIrenaErisTastyStories |
fot. DrIrenaErisTastyStories |
Dr Irena Eris Tasty Stories to projekt przybliżający gościom Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz wszystkim miłośnikom dobrej kuchni, najlepszych lokalnych producentów współpracujących z Hotelami SPA oraz utalentowanych kucharzy, spod ręki których wychodzą smakowite dania wykonane z najlepszych, lokalnych oraz sezonowych produktów. Głównym motywem spajającym wszystkie tegoroczne historie było hasło „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”, a bohaterkami filmowych portretów części warmińsko-mazurskiej zostały kobiety. I nie był to przypadek, bowiem szefową kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest kobieta, Agnieszka Wilbrandt, od 12 lat związana z Restauracją Oranżeria. O swoim życiu, codziennych emocjach, relacjach z partnerami, o źródle sukcesów, ale i porażek kobiet w kulinarnych świecie obok Agnieszki Wilbrandt opowiedziały: Małgorzata Sójka, szef cukierni, pracująca 10. rok w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie i lokalne producentki, których produkty trafiają do hotelowej kuchni - Joanna Walkiewicz prowadząca z mężem ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze oraz Helena Wróblewska i Izabela Ciesielska, matka i córka - właścicielki hodowli kóz i serowarni. Ich przepisy na ulubione dania, które stały się inspiracją dla szefowych kuchni do stworzenia menu finałowej Kolacji „One”. Bohaterki choć różnią się od siebie – pochodzeniem, wiekiem, tradycją rodzinną czy profesją – to łączy je zamiłowanie do tego, co robią oraz fascynacja światem kuchni. Ta, będąc wynikiem życiowych doświadczeń i odwołaniem się do własnych korzeni, daje poczucie bezpieczeństwa, pozwala na wyrażenie siebie, określa tożsamość, a co najważniejsze, łączy przy stole.
Bohaterki kolacji "One" fot. DrIrenaErisTastyStories |
Weekend rozpoczął się w piątek 19. października otwartą kolacją plenerową w urokliwej Rybakówce położonej nad stawem, nieopodal hotelu. Była to okazja do zaprezentowania najlepszych lokalnych producentów i ich wyrobów oraz sentymentalnych spotkań z obecnymi bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories i z ubiegłego roku m.in. z Jarosławem Parolem z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej oraz Pawłem Błażewiczem z Browaru Kormoran. Goście próbowali m.in. pasztet z boczku, paprykarzem ze szczupaka i jadalnymi kwiatami Mariusza Kusia, rogaliki i babki dyniowe Małgorzaty Sójki, o nadzwyczajnej słodyczy ostatnie truskawki z gospodarstwa Joanny Walkiewicz, wyjątkowe sery i twarogi kozie z gospodarstwa „Nad Arem”, quiche ziemniaczany z rybą i warzywami, pierogi z kaszą owsianą, pieczone mięsa, wędzone ryby, domowe pieczywo z różnych mąk czy dania z ognia przygotowane przez gościnnie gotujących szefów Janusza Myjaka (z krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris) oraz Marcina Sołtysa (Filipa 18).
W świecie kobiecej kuchni obok precyzji, dokładności znaczącą rolę odgrywają emocje. Twórcy projektu próbując odpowiedzieć na pytania – co decyduje o sukcesie kulinarnym kobiet? Czy kobiety gotują inaczej? Jak odnajdują się w tym zdominowanym przez mężczyzn świecie? Jaki wpływ ma „babska natura” na smak dań? - postanowili nie ograniczać się do polskich realiów, ale posłuchać głosów kobiet z całego świata. Dlatego, w sobotnie przedpołudnie, zaprosili gości hotelu oraz przedstawicieli mediów do obejrzenia dokumentu „Boginie jedzenia” w reżyserii Francuzki Vérane Frédiani. Pochodzące z mocno zróżnicowanych środowisk i różnych zakątków ziemi charyzmatyczne szefowe kuchni i cukierni, sommelierki oraz barmanki opowiadały o regułach rządzących światem gastronomii i o tym, co wnoszą do niego jako kobiety.
O tym, że z podobnymi problemami mamy do czynienia w Polsce, opowiadały podczas dyskusji prowadzonej przez Lucynę Zembowicz z Films For Food (dystrybutor filmu) trzy szefowe kuchni – Agnieszka Wilbrandt, pierwsza kobieta na takim stanowisku w historii Hoteli SPA Dr Irena Eris; Sylwia Stachyra, założycielka CookShe i tegoroczna zwyciężczyni programu Top Chef Polska, pochodząca z Lublina prawniczka, która podążyła drogą swojej pasji i zdobyła w Wielkiej Brytanii staranne kulinarne wykształcenie oraz Mariola Monczak, wrocławianka, od 17 lat związana z Restauracją Pod Papugami, obecnie jako szef kuchni, uczestniczka programu Top Chef, której misją jest nie tylko własny rozwój, ale i edukacja młodzieży w dziedzinie gastronomii.
W sobotni wieczór rozświetliły się wnętrza Gospody Sielanka, gdzie rozpoczęła się Kolacja „One”. Mocnym akcentem na początek kolacji była wytrawna wariacja na temat ptysia z kozim sercem, świeżą truskawką i kozim serem. Do tego Ca’ di Rajo, Epsilon PINK Extra Dry z włoskiego regionu Veneto, pierwsze z doskonałych win serwowanych przez sommeliera Krzysztofa Królczyka z Wineonline, partnera kolacji. Kolejne pozycje z ośmiodaniowego menu były równie zaskakujące, pięknie podane oraz profesjonalnie zaserwowane. Goście delektowali się między innymi sielawą faszerowaną rakami podaną z kawiorem ze ślimaka, kotletem schabowym z koźliny oraz policzkami z sandacza. Kolejną niespodziankę sprawił poczęstunek, na oczyszczenie kubków smakowych, imperialnym porterem bałtyckim „Imperial Prunum” dosmaczonego śliwką Suska Sechlońska, z Browaru Kormoran.
Każdemu daniu towarzyszyły filmowe opowieści tegorocznych bohaterek Dr Irena Eris Tasty Stories i doskonały wine pairing. A do urokliwej atmosfery wieczoru przyczyniła wysmakowana scenografia nawiązująca do leśnych inspiracji, stworzona przez Martę Szostek i Martę Kondratowską z Supergirls Do Design. Elegancką zastawę stołową, zapewniła firma Gastro Magic, a o komfort gości przy stołach zadbała firma Rent Design. Oficjalnym zakończeniem kolacji były podziękowania i gorące brawa dla wszystkich, którzy przyczynili się do realizacji drugiej edycji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Bo to przecież wspólny sukces szefowych kuchni, również zaproszonych do współpracy, serwisu kelnerskiego, całej obsługi hotelu oraz partnerów tego przedsięwzięcia. Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim gościom obecnym podczas Weekendu z Kolacją „One” oraz gminie Ostróda, głównemu partnerowi projektu, za wsparcie i wiarę w jego rolę i moc w promowaniu kultury, tradycji i dziedzictwa kulinarnego tego pięknego i czystego ekologicznie regionu.
0 comments: