Air France,Przystawka i siedem dań głównych, które powstały we współpracy szefa kuchni ze Studiem Kulinarnym Servair, będą w najbliższych miesiącach pojawiać się na stołach pasażerów Klasy Pierwszej Air France. W swoich kreacjach Arnaud Donckele miesza subtelne smaki i kolory Prowansji, zapraszając w wyrafinowaną kulinarną podróż po Morzu Śródziemnym.
Air France od lat promuje francuską gastronomię na pokładach swoich samolotów i dba, aby dla najlepszych klientów gotowali najznamienitsi kucharze, których renomę potwierdzają liczne gwiazdki Michelin. Podejmując współpracę z Arnaudem Donckele, który szefuje kuchni w ekskluzywnych restauracjach hotelu sieci Cheval Blanc w St-Tropez i Paryżu, Air France chce potwierdzić swoją rolę jako ambasadora francuskiej kuchni na całym świecie.
Goście Klasy Pierwszej Air France w najbliższych miesiącach spróbują między innymi pieczonych langustynek marynowanych w miodzie kasztanowym i rozmarynie, bliskowschodnich warzyw tabbouleh, kawioru anyżowego i innych oryginalnych dań w wersji mięsnej, rybnej i wegetariańskiej.
Air France | Nowe menu w Klasie Pierwszej stworzone przez Arnaud Donckele
Linie lotnicze Air France zatrudniły nowego, utytułowanego szefa kuchni do opracowania letniego menu dla pasażerów Klasy Pierwszej „La Premiere”. Nagrodzony trzema gwiazdkami Michelin francuski szef kuchni Arnaud Donckele, stworzył wykwintne dania, które linia serwuje w swojej najbardziej ekskluzywnej kabinie na lotach międzykontynentalnych z Paryża (CDG). Pasażerowie będą mogli ich skosztować w sezonie letnim, od lipca do października b.r.
Air France od lat promuje francuską gastronomię na pokładach swoich samolotów i dba, aby dla najlepszych klientów gotowali najznamienitsi kucharze, których renomę potwierdzają liczne gwiazdki Michelin. Podejmując współpracę z Arnaudem Donckele, który szefuje kuchni w ekskluzywnych restauracjach hotelu sieci Cheval Blanc w St-Tropez i Paryżu, Air France chce potwierdzić swoją rolę jako ambasadora francuskiej kuchni na całym świecie.
Goście Klasy Pierwszej Air France w najbliższych miesiącach spróbują między innymi pieczonych langustynek marynowanych w miodzie kasztanowym i rozmarynie, bliskowschodnich warzyw tabbouleh, kawioru anyżowego i innych oryginalnych dań w wersji mięsnej, rybnej i wegetariańskiej.
Klasa Pierwsza to najwyższy z możliwych komfort podróży lotniczej, jaki Air France oferuje na wybranych trasach międzykontynentalnych. Przestronne, ekskluzywne kabiny zapewniają swoim gościom to, co na pokładzie samolotu najcenniejsze – przestrzeń i intymność. To wyjątkowe doświadczenie w otoczeniu designu, z dbałością o każdy detal i każdy kaprys podróżnego. Już po przybyciu na lotnisko Charles de Gaulle w Paryżu, goście La Première są witani w dedykowanym salonie. Osobna przestrzeń, autorstwa architekta Didiera Leforta została ostatnio przeprojektowana, aby zapewnić wymagającym podróżnym jeszcze większy komfort i intymność. Po wejściu na pokład samolotu, pasażerowie są zapraszani do prywatnych apartamentów wyposażonych w szerokie fotele, stół oraz miejsce dla gościa. Na życzenie podróżnego, obsługa zmienia fotel w całkowicie płaskie łóżko o długości przekraczającej dwa metry. Wysokiej klasy materac gwarantuje wygodę podczas snu, a całość dopełnia miękka poduszka , kołdra, a także piżama, kosmetyki od Carita i przydatne w podróży akcesoria. Całości towarzyszy wykwintny serwis pokładowy ze starannie dobranymi winami i szampanem oraz troskliwa, indywidualna obsługa w czasie trwania całego lotu, jak i na lotnisku.
Szef kuchni Arnaud Donckele
Pochodzący z Rouen we Francji, Arnaud Donckele jest wnukiem rolnika i synem właścicieli delikatesów – z rodziny, która była zawsze mocno związana z gastronomią. Wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w rodzinnym ogródku warzywnym w Normandii nadal kształtują jego życie jako szefa kuchni i kreatywnego artysty. Wyszkolony przez najlepszych w branży, Arnaud Donckele rozpoczął praktykę w Gourmand Prunier w Paryżu, co następnie umożliwiło mu pracę w najlepszych kuchniach: Près d'Eugénie Michela Guérarda, Ludwika XV Alaina Ducasse w Monako, Plaza Athénée i restauracji Lasserre w Paryżu. Kiedy zaczynał jako szef kuchni w restauracji Vague d'Or w Saint-Tropez, miał zaledwie 28 lat. Arnaud Donckele porzucił swoje normańskie korzenie i wyruszył na zwiedzanie Prowansji, gdzie kontynuował odkrywanie bogatego dziedzictwa gastronomicznego swojego kraju. W 2013 roku Arnaud Donckele został uhonorowany trzema gwiazdkami Michelin, co czyni go jednym z najmłodszych szefów kuchni, którzy otrzymali takie wyróżnienie. W 2016 r. Gault et Millau przyznał mu 5 czapek i notę 19/20, a w 2017 roku notę: 19,5/20. Gault et Millau nadał mu tytuł „Szef roku” w 2020 r. Od 2021 r. tworzy kompleksowo menu La Premiere dla Air France oraz gotuje w restauracji hotelu Cheval Blanc w Paryżu.
0 comments: